Επιδότηση των χρεώσεων ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας από τον κρατικό προϋπολογισμό και για το 2019 και 2020 προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.
Για την ακρίβεια, στις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται ότι για το 2019 η συγκεκριμένη πίστωση ανέρχεται στα 59 εκατ. ευρώ και για το 2020 στα 68 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η σταδιακή αποκλιμάκωση μέχρι την τελική κατάργηση των επιπλέον ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που δημοπρατούνταν ως πέναλτι όταν η ΔΕΗ δεν έπιανε τους συμφωνημένους στόχους μείωσης του μεριδίου της στην αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 42 ορίζεται ότι «μειώνονται άμεσα, ήτοι μετά την έγκριση της απόσχισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και την προκήρυξη του διαγωνισμού της αποεπένδυσης, κατά πενήντα ποσοστιαίες μονάδες (50%) οι πρόσθετες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που τυχόν ορίζονται προς δημοπράτηση».
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός καταργείται με την υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών των λινγιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. Για την ακρίβεια στο άρθρο 42 αναφέρεται: «Με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών (share purchase agreements) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4533/2018 καταργείται ο μηχανισμός αναπροσαρμογής των προς δημοπράτηση ποσοτήτων των παρ. 3 και 4 του άρθρου 135 του ν. 4389/2016».
Όταν πια οι νέοι επενδυτές των λιγνιτικών σταθμών πάρουν στα χέρια τους, τους σταθμούς τότε για το 2019 προβλέπεται η μείωση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες των κανονικών ποσοτήτων ΝΟΜΕ που δημοπρατούνται. Αυτές κατεβαίνουν από το 22% στο 13%: «Προβλέπεται η μείωση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων για το έτος 2019 από 22% σε 13% επί του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας του διασυνδεδεμένου συστήματος του προηγούμενου έτους, αμέσως μετά την υλοποίηση όλων των αναγκαίων προαπαιτούμενων πράξεων, ώστε να αναλάβει έκαστος εκ των νέων επενδυτών τη διαχείριση των προς αποεπένδυση λιγνιτικών μονάδων».
Η χρέωση προμηθευτή
Με τις διατάξεις του άρθρου 40 προβλέπεται η μείωση της χρέωσης προμηθευτή που επιβαρύνει τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την υποχρεωτική διατήρηση αποθέματος ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ όπου συγκεντρώνονται και τα έσοδα από την προαναφερόμενη χρέωση.
Πιο συγκεκριμένα ορίζεται: «Θεσπίζεται ποσοστιαία μείωση 50% και 70% για τα έτη 2019 και 2020 αντίστοιχα, σε συνέχεια της μείωσης 35% επί της Χρέωσης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύει ήδη από την 1η Απριλίου 2018. Οι μειώσεις αυτές, όπως και η προηγούμενη, καθίστανται εφικτές λόγω του ισοσκελισμού του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Ε.Λ.Α.Π.Ε.) που επιτεύχθηκε κατά το προηγούμενο έτος και του πλεονάσματος που προβλέπεται να εμφανίσει ο λογαριασμός αυτός κατά τα επόμενα έτη, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση την οικονομική βιωσιμότητά τού εφεξής. Συγχρόνως, προβλέπεται μηχανισμός επιστροφής επιπλέον πλεονασμάτων που τυχόν θα εμφανίσει ο λογαριασμός κατά τα έτη 2018, 2019 και 2020, μετά το σχηματισμό ενός αποθεματικού ασφαλείας ποσού 70.000.000 ευρώ».
*Δείτε το πολυνομοσχέδιο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"