Έως το τέλος του 2018 θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσει σε εθνικό επίπεδο το νέο τρόπο αξιολόγησης της αναπηρίας, με σκοπό την εφαρμογή μιας νέας αξιολόγησης σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας, συμπεριλαμβάνοντας και τις συντάξεις. Η νομοθεσία θα στηριχθεί στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του τρέχοντος πιλοτικού προγράμματος, το οποίο θα επεκταθεί σταδιακά, όπως προβλέπεται στην επικαιροποιημένη συμφωνία με τους δανειστές.
Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συστήματος των επιδοτήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά την εισαγωγή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.
Όσο για το επίδομα στέγασης, η συμφωνία προβλέπει ότι με νόμο, θα προσδιοριστούν τα εισοδηματικά κριτήρια καταβολής του επιδόματος στέγασης, με τη συμβουλή της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στη νέα συμφωνία, επισημαίνεται ότι η άμεση στήριξη των πλέον ευάλωτων πολιτών παραμένει η πιο επείγουσα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, στον τομέα της πρόνοιας. Μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) για το οποίο οι δανειστές παραδέχονται ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε εθνικό επίπεδο τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ στη συνέχεια θεσπίστηκε και το σύστημα επίλυσης διαφορών και αναπτύχθηκε μια εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου.
Παραμένει ως στόχος η πρόσβαση στις υφιστάμενες διαθέσιμες κοινωνικές υπηρεσίες (όπως η ψυχοκοινωνική και η υγειονομική υποστήριξη και η νομική συμβουλευτική) με απώτερο σκοπό την ένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας. Τα άτομα στα νοικοκυριά δικαιούχων που μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένα μέτρα για την ενεργή ένταξη στην αγορά εργασίας.
Τα μητρώα των κοινωνικών υπηρεσιών και των παρόχων άρχισαν να λειτουργούν στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 και θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο. Οι συνδέσεις μεταξύ των Κέντρων Κοινότητας, των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών και των παρόχων υπηρεσιών αναπτύσσονται περαιτέρω, μεταξύ άλλων με την καθιέρωση αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με μεγάλους παρόχους υπηρεσιών.