Η τεχνική συμφωνία τελείωσε, έχουμε ένα μήνα για τα προαπαιτούμενα, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και έχουμε αρκετή εικόνα για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή.
Η αντιπολίτευση δεν παίρνει χαμπάρι τι γίνεται και αυτό είναι λυπηρό. Επικαλέστηκε το άρθρο στους FT, που λέει ότι αν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες δεν κάνουν κάτι για τον κόσμο της εργασίας καταρρέουν.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις στην οικονομία και αρίθμησε ορισμένα καλά νέα:
* Η Εργάνη δείχνει ότι έχουμε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων κατά 100.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, η υψηλότερη επίδοση από τότε που έχουμε δεδομένα. Το 55% είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.
* Η αδήλωτη εργασία πέφτει στο 12,58% το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ
* Αμεσες ξένες επενδύσεις 3,6 δισ. το 2017 (+27%), το υψηλότερο ποσοστό της δεκαετίας.
* Αυξήθηκαν κατά 17% οι νέες εταιρείες.
* Οι εξαγωγές τρέχουν με 13,6% και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι όλα είναι καλά. Βλέπουμε όμως μια τάση και θέλουμε μια συζήτηση γι’ αυτό, τόνισε. Επειδή τα νούμερα είναι αυτά, όχι μόνο δεν δούλεψε η καταστροφολογία αλλά έχουμε και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Ετσι πηγαίνουμε τις σχέσεις προσλήψεις/αποχωρήσεις στο ένα προς ένα και δίνουμε 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο επιπλέον για την υγεία.
Ξέρουμε ότι φεύγουμε από το πρόγραμμα και γι’ αυτό θέλουμε ατζέντα ανάπτυξης. Διαπραγματευόμαστε ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι προληπτική γραμμή πίστωσης που θα έχει πρόγραμμα. Σε αυτή την παρακολούθηση, δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα, ούτε χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η βελτίωση της εργασίας συμβαδίζει με την ανάπτυξη και δεν λειτουργεί το σχήμα πρώτα να έρθει η ανάπτυξη και μετά να διανεμηθεί.
«Το αναπτυξιακό σχέδιο έχει δεσμεύσεις. Εμείς δεν είμαστε κουτοπόνηροι. Λέμε τι θέλουμε να κάνουμε για να το ξέρουν όλοι, τα κόμματα και οι αγορές. Αυτή την έννοια έχει η αυτοδέσμευση».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το αναπτυξιακό σχέδιο δημιουργεί συλλογικούς θεσμούς σκέψης και σχεδιασμού. Παράλληλα, δένει τα πράγματα. Χρειάζονται οι μεγάλες επενδύσεις, για παράδειγμα, αλλά πρέπει να δούμε πώς συνδέονται αυτές με τις ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι κυρίως μικρομεσαίες.
Αναφορικά με το Υπερταμείο, αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο για τις επιχειρήσεις και τους μηχανισμούς συντονισμού με τα υπουργεία.
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν ρώτησαν κανέναν όταν χρεοκόπησαν τη χώρα, όταν υπέγραψαν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ούτε όταν άδειασαν τα ταμεία, ελπίζοντας σε «αριστερή παρένθεση», και τώρα λένε ότι «δεν έχουμε νομιμοποίηση να βγάλουμε τη χώρα από το χρέος που δημιουργήσατε ή να αυξήσουμε το χρέος».
«Είστε αδύναμοι γιατί δεν ξέρετε τι πιστεύετε», ήταν το σχόλιο προς τη Φώφη Γεννηματά. Μια δύναμη που λέει ότι θα δω τι θα κάνω μετά τις εκλογές, δεν ξέρει τι πιστεύει.