Από την περιφέρεια Ηπείρου θα ξεκινήσουν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και εγκαταστάσεων, ενώ η ίδια περιφέρεια προωθεί ένα από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ αναβάθμισης οδοφωτισμού.
Μέσα στον επόμενο μήνα πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ έργο ύψους 38.000.000 με ΣΔΙΤ για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης υποδομής οδοφωτισμού και η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων ελέγχου στους δήμους Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Πάργας.
Τον συντονισμό του έργου έχει η Περιφέρεια Ηπείρου και πρόκειται να αντικατασταθούν περίπου 35.000 λαμπτήρες: 9.000 στην Άρτα, 8.500 στην Πρέβεζα, 1.200 στην Πάργα, 7.500 στην Ηγουμενίτσα και περίπου 8.800 στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Πρόκειται για ένα από τα λίγα έργα οδοφωτισμού που προωθούνται ενώ έχουν «παγώσει» περίπου 12 αντίστοιχα σχέδια που είχαν κατατεθεί προς έγκριση στη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, μεγάλος αριθμός έργων οδοφωτισμού ανά την Ελλάδα προωθούνται σήμερα με διαδικασίες που, σύμφωνα με καταγγελίες, είναι σκοτεινές, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών καταλήγουν στον ίδιο ανάδοχο! Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, που ήταν στην Ήπειρο, άφησε να εννοηθεί πως θα προχωρήσουν και άλλα μεγάλα ΣΔΙΤ οδοφωτισμού.
Ήδη και ο δήμος Αθηναίων έχει ανακοινώσει πως καταθέτει προς έγκριση στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή πρόταση για ΣΔΙΤ αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Αφορά στο σύνολο του δικτύου και θα προσαρμοστούν ή θα αντικατασταθούν 45.666 φωτιστικά παλαιάς τεχνολογίας. Με το νέο δίκτυο εκτιμάται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65% και εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 3.800.000 ευρώ ετησίως, από τα περίπου 7.000.000 ευρώ που πληρώνει ετησίως ο δήμος Αθηναίων σε τιμολόγια οδοφωτισμού.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 αναμένεται να έχει υποβληθεί στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Σκοπός του επενδυτικού προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων όπως Νοσοκομεία, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Σχολικές Μονάδες κ.α. (όπως το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων). Στην περιφέρεια υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία των δημόσιων κτιρίων είναι παλαιά, με εξαιρετικά υψηλούς δείκτες ενεργειακής κατανάλωσης. Συνεπώς είναι επιτακτική η ανάγκη παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε θέρμανση, κλιματισμό, φωτισμό και εξαερισμό των συγκεκριμένων κτιρίων.
Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα προσεγγίζει τις 45.000 τετραγωνικά μέτρα και προωθούνται παρεμβάσεις στα συστήματα ψύξης/θέρμανσης, εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και αντλιών θερμότητας, μονώσεις κ.α.
Παρά τα τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια (τα περισσότερα από τα οποία είναι κατασκευασμένα πριν τη δεκαετία του ’80) μέχρι στιγμής έχουν γίνει ελάχιστα έργα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει στο πρώτο του πρόγραμμα μια μεγάλη πρωτοβουλία ενεργειακής εξοικονόμησης και η πρώτη του κυβέρνηση κατέθεσε ως υποψήφιο για χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιουνκέρ» ένα αντίστοιχο έργο, χωρίς να προχωρήσει.
Προ εβδομάδων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε υποστηρίξει πως «προωθείται δράση εξοικονόμησης ενέργειας και για τα δημόσια κτίρια, σε κομβικούς τομείς όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Τα πιο ώριμα έργα θα προχωρήσουν με χρηματοδότηση ανοιχτού δανείου της ΕΤΕπ, ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ θα συσταθεί/επιλεγεί ΑΕ του δημοσίου που θα αναλάβει τη διαχείριση, οργάνωση και παρακολούθηση της συνολικής διαδικασίας».
Η Περιφέρεια Ηπείρου θα χρηματοδοτηθεί για τις μελέτες των δύο έργων από το πρόγραμμα ELENA (European Local Energy Assistance). Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέχει χρηματοδότηση για τεχνική βοήθεια στους τομείς της ενεργειακής αποδοτικότητας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις αστικές συγκοινωνίες. Μέσω του ELENA, οι τοπικοί φορείς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στους συγκεκριμένους τομείς εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για μελέτες βιωσιμότητας, επιχειρησιακά σχέδια, προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης και παρακολούθηση έργων. Από το 2009 μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα ELENA έχει χορηγήσει κονδύλια περί τα 100.000.000 ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο πρόγραμμα της ΕΤΕπ σχεδιάζει να εντάξει η Περιφέρεια Ηπείρου και έργο 12.700.000 ευρώ για την αναβάθμιση της Λιμνιαίας Συγκοινωνίας στη λίμνη Παμβώτιδα.
Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός νέου στόλου σκαφών που θα είναι περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον (όπως υβριδικών π.χ. με χρήση ντίζελ και φυσικού αερίου ή ηλεκτρικών) για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών στη λίμνη των Ιωαννίνων. Επιπλέον σχεδιάζονται και έργα αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και επέκτασής τους.