Οριστικοποιήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του νέου επιδόματος στέγασης, που έχει προβλεφθεί ως αντίμετρο στις περικοπές συντάξεων από 1/1/2019.
Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί σε περίπου 500.000 με 550.000 νοικοκυριά και που σύμφωνα με την αναπληρώτρια υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου θα ωφελήσει περίπου 1,3 εκατ. πολίτες, έχει συμφωνηθεί στα 600 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη διαπραγμάτευση. Αυτό που έμενε ήταν να καθοριστεί το εισοδηματικό όριο, και αυτό κλείδωσε πριν από λίγο στα 8.000 ευρώ. Η επιδότηση δεν θα αφορά μόνο το ενοίκιο αλλά και τη δόση δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος δεν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Το ανώτατο εισοδηματικό όριο για ένα άτομο θα είναι 8.000 ευρώ ενώ για μια οικογένεια, το ανώτατο όριο μπορεί να φθάσει έως και τα 24.000 ευρώ.
Όπως και στην περίπτωση των οικογενειακών επιδομάτων, ισχύει κλίμακα ισοδυναμίας για την προσαύξηση του εισοδηματικού ορίου ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Όμως, στην περίπτωση του επιδόματος στέγασης, και τα παιδιά θα αντιμετωπίζονται ως ενήλικες (συντελεστής 0,5).
Το ύψος του μηνιαίου (ατομικού) επιδόματος ξεκινά από τα 70 ευρώ το μήνα και φθάνει έως τα 210 ευρώ.
Τα εργασιακά
Αναφορικά με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμφωνήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”.
Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πηγές από το υπουργείο Εργασιας εκτιμούσαν πως πλέον η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την επαναφορά από τον Αύγουστο του 2018 της αρχής της επεκτασιμότητας, η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν της ευνοϊκότερης ρύθμισης όπως έχει ήδη νομοθετηθεί.
Αναφορικά με το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης με παράλληλη διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση των όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90. Επίσης συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.
Η κοινωνική ασφάλιση
Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα.