Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοιχειωμένο ακίνητο της Λευκωσίας, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΥΠΕΞ

Το πολυετές σίριαλ με το ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου στη Λευκωσία, που είχε αγοραστεί για να οικοδομηθεί η πρεσβεία της χώρας μας. Το δικαίωμα επαναγοράς της Ιεράς Μονής Κύκκου, οι Ρώσοι επενδυτές και τα δικαστήρια.

Το στοιχειωμένο ακίνητο της Λευκωσίας, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΥΠΕΞ

Στο πρώτο πακέτο ακινήτων του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό που θα πωλούσε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), από το 2012, είχε ενταχθεί και το ακίνητο στη Λευκωσία, για το οποίο πήγε χθες στην Κύπρο (παρέστη σε δίκη) ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Όταν πλέον ο διαγωνισμός είχε προχωρήσει, η Ιερά Μονή Κύκκου κατέθεσε αγωγή και το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγόρευσε την πώληση του ακινήτου.

Δύο χρόνια μετά, η Ιερά Μονή Κύκκου δικαιώθηκε καθώς υποστηρίζει πως το ακίνητο είχε παραχωρηθεί στο ελληνικό δημόσιο προκειμένου να αξιοποιηθεί για την ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει την πρεσβεία εντός δεκαετίας, κάτι που δεν συνέβη. Στη συνέχεια προχώρησε σε συζητήσεις με Ρώσους επενδυτές για την πώληση του οικοπέδου, αλλά η δικαστική διαμάχη συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 

Το ακίνητο της Λευκωσίας είναι επιφάνειας 8.000 τ.μ. και βρίσκεται στην περιοχή Κύκκος, στον Δήμο Έγκωμης, στην καλύτερη τοποθεσία της κυπριακής πρωτεύουσας. Πλησίον του ακινήτου βρίσκονται υπουργεία, δύο πανεπιστήμια, πρεσβείες και γραφεία πολλών εταιρειών. Το ΤΑΙΠΕΔ το πωλούσε μαζί με άλλα πέντε ακίνητα του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό, με ελάχιστη τιμή 5.000.000 ευρώ.

Η τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε δεχθεί προσφορές, με τη διευκρίνιση πως δεν θα το μεταβιβάσει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση με την Ιερά Μονή Κύκκου. Μάλιστα είχε γίνει γνωστό πως ο Αντης Λούτσιος, συμπέθερος του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, έχει καταθέσει προσφορά περί τα 6,5 εκατ. ευρώ για να το αποκτήσει. Τελικά η διαδικασία πάγωσε οριστικά και η δικαστική διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Χθες ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», πως το ακίνητο πέρασε στο  ΤΑΙΠΕΔ από γραφειοκρατικό λάθος. «Δεν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη», τόνισε και πρόσθεσε πως ουδέποτε ολοκληρώθηκε η διαδικασία, παρέμεινε στο ελληνικό δημόσιο το οικόπεδο. «Ας έρθει ο δημόσιος υπάλληλος που υπέγραψε έγγραφο και να παραπεφθεί ενώπιον δικαστηρίου για παράνομη αξιολόγηση κρατικής περιουσίας», είπε ο ο Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε, μάλιστα, σφοδρή αντιπαράθεση με τον δικηγόρο της Μονής Κύκκου.

Σε άρθρο του πανιερώτατου μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου στον «Φιλελεύθερο», τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφερόταν πως σε συνάντηση με τον κ. Κοτζιά «εξήγησα λεπτομερώς τους λόγους της προσφυγής μας στο δικαστήριο και εξεδήλωσα την πρόθεσή μου να παραχωρήσω και πάλι το οικόπεδο, αν η Ελληνική Δημοκρατία ήταν έτοιμη να ανεγείρει χωρίς καθυστερήσεις το μέγαρο της Πρεσβείας. Δυστυχώς διεφάνη από την όλη συζήτηση ότι η υλοποίηση αυτής της επιθυμίας ήταν δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Στη δε διακαή επιθυμία μου να υλοποιηθεί το όλον έργο, πρότεινα τη διεξαγωγή εράνων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα προς εξεύρεση των αναγκαίων χρημάτων, αλλά και πάλι δεν βρήκα ανταπόκριση».

Η Ιερά Μονή, που έπρεπε να επιστρέψει περίπου 2,25 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο (τόσα είχε πληρώσει η ελληνική πλευρά για να αποκτήσει το οικόπεδο), ώστε να επανακτήσει το ακίνητο, προχώρησε τελικά σε διαπραγματεύσεις για την πώλησή του σε άλλον ενδιαφερόμενο και συγκεκριμένα σε Ρώσους επενδυτές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v