Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα γίνει η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός

Τι προτείνει ο Οργανισμός για τη στήριξη των δημόσιων αλλά και των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ). Ο ρόλος των ιδιωτικοποιήσεων. Οι συστάσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον και τον τραπεζικό κλάδο.

Πώς θα γίνει η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός

Σειρά παρεμβάσεων που σχετίζονται με όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας προτείνει προς την ελληνική κυβέρνηση ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο πλαίσιο της έκθεσής του για την προσέλκυση και την τόνωση των επενδύσεων.

Επισημαίνοντας ότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των χωρών μελών του Οργανισμού, κάτι που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ καταδεικνύει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ότι, πλέον, η προσέλκυση περισσότερων άμεσων ξένων επενδύσεων εξαρτάται άμεσα από την άρση των εμποδίων στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στις αγορές προϊόντων, τη βελτίωση της ποιότητας των υποδομών και την αύξηση αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Αν και οι παρεμβάσεις αυτές κρίνονται επιβεβλημένες, έως ότου βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως χώρας προορισμού ΑΞΕ, υπάρχει μια πιο άμεση λύση, η οποία δεν είναι άλλη από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων παρουσιάζει την ευκαιρία να προσελκύσει τις ΑΞΕ σε τομείς-κλειδιά, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και ο τουρισμός.

Όπως αναφέρεται, ορισμένα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή από την ιδιωτικοποίηση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 0,8% μέχρι το 2025 και θα μπορούσε να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 2,3 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες και η λειτουργία του λιμανιού θα μπορούσε να δημιουργήσουν περισσότερες από 31.000 θέσεις εργασίας.

Κομβικής ωστόσο, σημασίας είναι για τον ΟΟΣΑ οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες έχουν μειωθεί δραματικά τα έτη της κρίσης. Με δεδομένο ότι οι δημόσιες επενδύσεις χρηματοδοτούνται κατά το συντριπτικό τους μέρος από τα Ευρωπαϊκά και Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), αυτές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Γι' αυτό και καλεί την κυβέρνηση, να αυξήσει τις δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις και να μην τις μειώνει για τις ανάγκες των προγραμμάτων προσαρμογής. Μάλιστα ο ΟΟΣΑ κρίνει ως θετικό το γεγονός ότι το εθνικό σκέλος των δημοσίων επενδύσεων αυξήθηκε από τα 650 εκατ. ευρώ το 2016 στο 1 δισ. ευρώ το 2017.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι ανάγκες της Ελλάδας σε λιμενικές, σιδηροδρομικές και υποδομές εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πολύ μεγάλες, γεγονός που επιβαρύνει και την εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Επί των ΑΞΕ, ο ΟΟΣΑ καλεί την κυβέρνηση να κινηθεί στην κατεύθυνση προσέλκυσής τους σε τομείς που η χώρα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο Οργανισμός διακρίνει τα πλεονεκτήματα αυτά στους τομείς των τροφίμων, της αγροδιατροφής, των καυσίμων, των ορυκτών και των φαρμακευτικών προϊόντων

Οι πολιτικές που θα μπορούσε να εφαρμόσει για την προσέλκυση ΑΞΕ είναι η παροχή χρηματοδοτικών κινήτρων, όπως για παράδειγμα ο αναπτυξιακός νόμος αλλά και η γρήγορη αδειοδότηση επενδύσεων μέσω της αλλαγής του νόμου για τις επενδύσεις fast track.

Ιδιαίτερη πάντως έμφαση προτείνεται να δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι ελληνικές ΜμΕ, ώστε να συμμετάσχουν σε αλυσίδες αξίες, να εξάγουν, να πιστοποιούν και να τυποποιούν τα προϊόντα τους και να συνεργάζονται με φορείς έρευνας και καινοτομίας.

Τα προβλήματα πάντως που πρέπει να ξεπεραστούν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι πολλά. Και αυτά σχετίζονται από το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις αγορές, το πτωχευτικό δίκαιο, το έλλειμμα ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, τα υψηλά επιτόκια και το βαρίδι των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των επιχειρήσεων-ζόμπι, αλλά και την άρση των capital controls.

Κωδικοποιημένα, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη στήριξη και την προσέλκυση επενδύσεων είναι οι εξής:

-Επέκταση της αρχής «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω» παράλληλα με τη λειτουργία των υπηρεσιών μιας στάσης για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων.

- Εξορθολογισμός των διαδικασιών αφερεγγυότητας και πλήρη εφαρμογή των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων αφερεγγυότητας.

- Δημιουργία εθνικού μητρώου αφερεγγυότητας.

- Επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πλατφορμών και εργαλείων στο δικαστικό σύστημα.

- Ενίσχυση των ΑΞΕ και ενσωμάτωση των ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

- Δημιουργία μιας εθνικής πλατφόρμας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των ΜΜΕ σχετικά με τη διεθνή πιστοποίηση.

- Δημιουργία ενός συστήματος καινοτομίας.

- Ενίσχυση των ερευνητικών οργανισμών.

- Αύξηση των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις.

- Συνέχιση της εναρμόνισης των προτύπων διακυβέρνησης των τραπεζών με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

– Να ευθυγραμμιστούν τα φορολογικά κίνητρα για τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εκείνα της προηγούμενης.

- Να εξασφαλιστεί ότι οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες διευθέτησης του χρέους με άλλους πιστωτές.

- Να τηρηθεί ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή κατάργηση των capital controls, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

- Να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

- Να υιοθετηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Μεταφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v