Και ξαφνικά, για την ίδια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η χονδρεμπορική τιμή σε μία εβδομάδα ανέβηκε κατά 30% και οι θερμικές μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ που μπήκαν στο σύστημα αυξήθηκαν από επτά σε 10.
Ο λόγος για τη χθεσινή Κυριακή 22 του μηνός καθώς και για την προηγούμενη στις 15 Απριλίου. Η ζήτηση, τα φορτία, ήταν χθες στις 113.020 MWh και μία εβδομάδα νωρίτερα, την ίδια μέρα, ήταν στις 111.559 MWh. Δηλαδή πάνω-κάτω ίδια.
Αυτό που άλλαξε ήταν ο τρόπος με τον οποίο καλύφθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, με τις μονάδες της ΔΕH να είναι περισσότερες χθες 10 και σήμερα 11, και την περασμένη εβδομάδα επτά.
Οι αλλαγές αυτές φαίνονται από τα στοιχεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και η σύμπτωσή τους με την απεργία της ΓΕΝΟΠ προκάλεσαν σενάρια στην αγορά, με παράγοντές της να ταυτίζουν την αύξηση των μονάδων της δημόσιας εταιρίας που εντάχθηκαν στο σύστημα με την ανάγκη επιτυχίας των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας.
Με πιο απλά λόγια, κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι συνδικαλιστές άσκησαν την επιρροή τους στη διοίκηση της επιχείρησης, ώστε να μπουν περισσότερα εργοστάσιά της στην παραγωγή, προκειμένου να έχουν το περιθώριο να εμφανίζουν από σήμερα το κατέβασμα του διακόπτη σε πολλές μονάδες. Τα σενάρια αυτά, βέβαια, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, με δεδομένη την ιδιαίτερη πολυπλοκότητα που κρύβει το σύστημα ένταξης και απένταξης μονάδων στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
Την Κυριακή 15 Απριλίου, από τη μεριά της ΔΕH είχαν ενταχθεί στο σύστημα επτά μονάδες. Πέντε λιγνιτικές (Αγ. Δημήτριος 4 και 5, Καρδιά 4, Μεγαλόπολη 3 και Αμύνταιο 1) και δύο φυσικού αερίου (Αλιβερίου 5 και Κομοτηνής). Επιπλέον, ήταν και 14 υδροηλεκτρικοί σταθμοί από τους συνολικά 18. Από τις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών παραγωγών ήταν στο σύστημα η Elpedison στη Θίσβη και η Korinthos Power.
Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕH δεν παρήγαγαν όλη τη διαθέσιμη ισχύ τους. Η καθεμία είχε περίπου στο μισό την παραγωγή της. Πέραν αυτών, η ζήτηση καλυπτόταν σε αφθονία από τις ΑΠΕ καθώς και από εισαγωγές. Η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος είχε διαμορφωθεί στα 42,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Αύξηση μονάδων και τιμών
Χθες Κυριακή, με τη ζήτηση, όπως προαναφέρθηκε, στα ίδια επίπεδα, από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ καταδεικνύεται πως μπήκαν και άλλες τρεις μονάδες της ΔΕH στο σύστημα. Πρόκειται για τις λιγνιτικές του Αγ. Δημητρίου 2 και της Καρδιάς 2, καθώς και εκείνη του φυσικού αερίου του Λαύριου 4. Οι μηχανές των μονάδων ήταν πάλι στο ρελαντί...
Από τη μεριά των ανεξάρτητων παραγωγών, στο σύστημα ήταν η Ήρων και η Korinthos Power. Από τους 18 υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕH, οι 15 (ένας περισσότερος) συμμετείχαν επίσης στο σύστημα. Και φυσικά πάλι εν αφθονία ήταν και οι ΑΠΕ.
Η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος ανέβηκε στα 55,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Δηλαδή περίπου 30% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. Ως προς τα υδροηλεκτρικά, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕH είχε προειδοποιήσει για την ένταξή τους στο σύστημα, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων.
Ωστόσο, για τις περισσότερες μονάδες και μάλιστα με την ισχύ τους σε χαμηλή διάθεση, αρχίζουν να στήνονται τα διάφορα σενάρια. Κύκλοι της αγοράς ρεύματος εκτιμούν ότι είτε η διοίκηση τις αύξησε προκειμένου να είναι έτοιμες σε λειτουργία για σήμερα, προκειμένου αν η απεργία της ΓΕΝΟΠ φτάσει σε ακραία σημεία να υπάρχει επάρκεια ισχύος, είτε ότι ασκήθηκε πίεση στην εταιρεία για να μπορέσει η Ομοσπονδία να εμφανίζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας στο κλείσιμο μονάδων.
Πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχει ιδιαίτερη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και για τον λόγο αυτό άλλωστε από χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης άφησε στην άκρη τις δηλώσεις του περί σβησίματος μονάδων. Επικεντρωνόταν στο να μη δοθεί χώρος για κερδοσκοπία στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η σημερινή μέρα
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή μέρα, η προημερήσια αγορά του ΛΑΓΗΕ δείχνει τα φορτία στις 125.912 ΜWh, όπως και της Δευτέρας 16ης Απριλίου, οπότε ήταν στις 125.257 MWh.
Σήμερα στο σύστημα, από την πλευρά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕH, θα είναι 11 καθώς προστίθεται και ο Άγιος Δημήτριος 1, ενώ από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εκ των 18, διαθέσιμοι θα είναι οι 16. Από τη μεριά των ιδιωτών παραγωγών φυσικού αερίου, εντάσσονται τρεις, που είναι οι Elpedison Θεσσαλονίκης, η Ήρων και η Korinthos Power.
Πάντως σε σχέση με τη Δευτέρα 16 Απριλίου, οι μονάδες της ΔΕH, σήμερα, στο σύστημα είναι κατά πολύ περισσότερες. Τότε είχαν ενταχθεί μόλις επτά, με τέσσερις ιδιωτικές μονάδες να συμπληρώνουν την ημερήσια αγορά.