Δεκαήμερο ράλι… για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις ξεκινά η κυβέρνηση θέλοντας να ολοκληρώσει το διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ και να προετοιμάσει τους αντίστοιχους για τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη ΔΕΗ.
Με βασικό στόχο την εκπλήρωση όσων περιγράφονται στη συμφωνία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, υπουργείο ΠΕΝ και ΤΑΙΠΕΔ σπεύδουν να τρέξουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις προαναφερόμενες ενεργειακές ΔΕΚΟ.
Έτσι, αύριο Τετάρτη, εκτός απρόοπτου, οι δύο κοινοπραξίες που κονταροχτυπιούνται… για το 66% του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να υποβάλλουν τις βελτιωτικές τους προσφορές. Το τίμημα που έδωσαν ξεπέρασε κατά πολύ τα 400 εκατ. ευρώ και τώρα καλούνται στο δεύτερο γύρο να κάνουν νέα χτυπήματα…
Οι «μνηστήρες» είναι αφενός η κοινοπραξία των Snam (ιταλική), Fluxys (βελγική) και Enagas (ισπανική) και αφετέρου εκείνη των Reganosa (Διαχειριστής της περιοχής της Γαλικίας στην Ισπανία), Transgaz (Ρουμανία) και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).
Πηγές θέλουν το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ να ανακοινώνει το αποτέλεσμα μεθαύριο Πέμπτη 12 ή Παρασκευή 13 του μηνός.
Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ
Δεν αποκλείεται ακόμα και έως το τέλος της εβδομάδας, ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης να καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόσχιση και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.
Με τις διατάξεις του προβλέπεται η δημιουργία δύο θυγατρικών εταιριών μίας του Βορρά και μίας του Νότου, στις οποίες θα μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία των προς πώληση σταθμών και ορυχείων. Ο διαγωνισμός πρόκειται να προκηρυχθεί τον Μάιο και τον Οκτώβριο να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις αγοραπωλησίας.
Η πώληση των μονάδων δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα… καθώς η ΓΕΝΟΠ έχει προαναγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για όσο διάστημα το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής.
Πάντως, η κυβέρνηση θέλει τελειώνει το ταχύτερο με την υπόθεση της ΔΕΗ, καθώς πριν την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού απαιτείται και σειρά διοικητικών και εταιρικών πράξεων.
Η σειρά των ΕΛ.ΠΕ
Στην ελίτ… των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Όπως έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης ο διαγωνισμός θα βγει σε δέκα ημέρες με σκοπό πριν το τέλος του καλοκαιριού να έχει ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής για το 50,1% της εταιρίας.
Οι δύο μεγάλοι μέτοχοι, το Ταμείο (δημόσιο) και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) συμφώνησαν ως προς την πώληση μέρους των μετοχών τους. Το δημόσιο θα διαθέσει το 20% σε σύνολο 35,48% και η Paneuropean Oil το 30,1% σε σύνολο 45,47%.