Αυτή την εβδομάδα, εκτός απροόπτου, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές των δύο κοινοπρακτικών σχημάτων που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ.
Το Ταμείο από τις 16 Φεβρουαρίου που παρέλαβε τις προτάσεις των «μνηστήρων» μέχρι σήμερα προχωρά σε εξονυχιστικό έλεγχο των δικαιολογητικών και εγγράφων που συνοδεύουν τα τιμήματα, προκειμένου να αποφύγει τις περιπέτειες που είχαν καταγραφεί κατά την προηγούμενη προσπάθεια αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή. Όταν δηλαδή η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής είχε εγείρει ενστάσεις για τη Socar.
Οι δύο κοινοπραξίες που έχουν υποβάλει οικονομικές προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ είναι η μία της ιταλικής Snam, της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Enagas και η δεύτερη της ισπανικής Reganosa, της ρουμάνικης Transgaz και της EBRD.
Πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξει και δεύτερος γύρος προσφορών, στην περίπτωση που τα δύο σχήματα έχουν μεταξύ τους διαφορά κάτω από 15%. Βελτίωση του τιμήματος θα ζητηθεί και στην περίπτωση που ανακηρυχθεί ένας προτιμητέος επενδυτής από αυτή τη φάση.
Οι εκτιμήσεις παραγόντων που εμπλέκονται με τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση θέλουν τις προσφορές να κυμαίνονται κοντά στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να σηματοδοτήσει την επίτευξη των στόχων των μετόχων του Διαχειριστή.
Πάντως δεν είναι και λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ένα έντονο παρασκήνιο ως προς τις κοινοπραξίες που συμμετέχουν. Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ έχει να κάνει και με την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. ως προς τη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οδεύσεων. Στρατηγική που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Οι εταιρίες του πρώτου κοινοπρακτικού σχήματος είναι και μέτοχοι της κοινοπραξίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, ενώ εύκολος «παίκτης» δεν θεωρείται και η δεύτερη κοινοπραξία με την είσοδο της EBRD.