Τα νέα σχέδια των τραπεζών για τα ακίνητα-φιλέτα

Τη βέλτιστη αξιοποίηση του stock των ακινήτων που αποκτούν από ρευστοποιήσεις και πλειστηριασμούς αναζητούν τα εγχώρια ιδρύματα. Τα σενάρια για σύσταση ΑΕΕΑΠ και το έντονο ενδιαφέρον των ξένων.

Τα νέα σχέδια των τραπεζών για τα ακίνητα-φιλέτα

Με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους μέσω της καλύτερης αξιοποίησης του stock των χιλιάδων ακινήτων με τα οποία θα βρεθούν στην κατοχή τους την επόμενη διετία, εξαιτίας των πλειστηριασμών, οι τράπεζες εξετάζουν -μεταξύ άλλων λύσεων όπως είναι οι πωλήσεις- σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην ίδρυση Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.

Πηγή με γνώση της διαδικασίας τονίζει στο Euro2day.gr ότι κάθε τράπεζα θα ακολουθήσει τη δική της στρατηγική, ανάλογα με την ποιότητα των ακινήτων που έχει ήδη ή θα βρεθούν στο χαρτοφυλάκιό της.

«Δεν είμαστε μεσίτες και δεν είναι αυτή η δουλειά μας», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Με δεδομένο ότι τα επόμενα έτη θα περάσουν στον έλεγχο των τραπεζών αρκετά ακίνητα, η δημιουργία των ΑΕEΑΠ κρίνεται επιβεβλημένη, με στόχο την αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση των ακινήτων. Κάτι που δεν μπορεί και εκ της φύσεως της λειτουργίας της να πραγματοποιήσει μία τράπεζα».

Σήμερα, οι τράπεζες διαθέτουν περίπου 20.000 ακίνητα και σε μηνιαία βάση πωλούν ένα ικανοποιητικό ποσοστό μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Εφεξής, όμως, το παιχνίδι στην αγορά ακινήτων «χοντραίνει», γεγονός που ανοίγει την όρεξη των ξένων επενδυτών.

Εμπρακτο ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά real estate αλλά και τα ξένα funds, τα οποία είναι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών και αναμένουν κάποια στιγμή να βγάλουν κέρδη, έχουν ήδη προσεγγίσει τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων με διπλό στόχο: είτε να συμμετάσχουν στις επικείμενες ΑΕΕΑΠ, είτε να αγοράσουν ακίνητα-φιλέτα, κυρίως εμπορικής χρήσης, τα οποία έχουν περάσει στον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

Πέραν των εμπορικών ακινήτων, ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές υπάρχει και για μεγάλα ακίνητα στην Αθήνα και στα νησιά, των οποίων η μίσθωση (σ.σ. κυρίως μέσω Airbnb) θα μπορούσε δυνητικά να προσφέρει σημαντικά κέρδη στους ιδιοκτήτες τους.

«Ένας επενδυτής που δραστηριοποιείται στο real estate και ενδιαφέρεται για ακίνητα που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα και στα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά δεν θα αγοράσει ένα ή δύο ακίνητα, αλλά μαζικά. Εξού και έχουν προσεγγίσει τις τράπεζες, καθώς αυτές αποτελούν τη μοναδική δεξαμενή πολλών και γκρουπαρισμένων ακινήτων», αναφέρει στέλεχος τράπεζας.

Και στο βάθος... χρηματιστήριο

Όσες από τις τράπεζες επιλέξουν την ίδρυση εταιρείας επενδύσεων ακινήτων, είτε αυτόνομα είτε σε μετοχική συνεργασία με υφιστάμενους ξένους μετόχους ή ξένα funds, πέραν των εσόδων που θα αποκτήσουν σε βάθος χρόνου μέσω της ενεργητικής και επιθετικής αξιοποίησης των ακινήτων, προσδοκούν περαιτέρω υπεραξίες καθώς το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την είσοδο των ΑEΕΑΠ στο χρηματιστήριο, μετά την πάροδο ορισμένων μηνών από την έναρξη της λειτουργίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι συστημικές τράπεζες είχαν ΑEΕΑΠ, ωστόσο τις πούλησαν στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα τελευταία έτη έναντι της DG Comp, ως απόρροια της κρατικής στήριξης στις ανακεφαλαιοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v