Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κεντρικού φορέα – τύπου bad bank – στο οποίο θα μπορούσαν να μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας βάζοντας επί της ουσίας στο κάδρο μία ενδιαφέρουσα προοπτική οριστικής εξυγίανσης των τραπεζών.
Σύμφωνα με τον διοικητή «μετά τη δημοσίευση σχετικών κατευθύνσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε έναν ή περισσότερους κεντρικούς φορείς που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό».
Θετικοί οι τραπεζίτες
Υπέρ της δημιουργίας μία bad bank τάσσονται στις κατ' ιδίαν συνομιλίες και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς εκτιμούν ότι είναι ο μόνος άμεσος και ριζικός τρόπος να αλλάξει προς το θετικότερο το μείγμα στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων και να μπορέσουν εκ νέου να βρουν το ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από την χρηματοδότησης της οικονομίας.
Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή αναφέρει στο Euro2day.gr ότι μία αποτελεσματική bad bank θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται ικανά για να λύσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Όταν τα NPL's φθάνουν στην κορύφωσή τους, δηλαδή δεν δημιουργούνται επιπρόσθετα, τότε αξίζει η σύσταση μίας bad bank», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.
Τα 20 δισ. ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση για την δημιουργία μίας bad bank, στην οποία θα μεταφερθεί το 1/3 των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, υπάρχει στις συζητήσεις με τους Θεσμούς από το 2012 ωστόσο οι δανειστές απέρριπταν το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις τους επικεντρώνονταν στο ποιος θα ελέγχει την εν λόγω τοξική τράπεζα, δηλαδή το δημόσιο ή οι ιδιώτες. Bad banks έχουν συσταθεί στην Ισπανία και την Ιρλανδία, ενώ σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει και στην Κύπρο.
«Το ζητούμενο είναι αν το δημόσιο, το οποίο θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Bad bank έχει τους πόρους. Κεφαλαιακά αποθέματα από το δάνειο του 3ου μνημονίου υπάρχουν π.χ. για τις τράπεζες τα διαθέσιμα κεφάλαια ήταν 20-25 δισ. ευρώ. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η κοινή απόφαση από όλες τις πλευρές», καταλήγει ο συνομιλητής