Πενιχρές παραμένουν οι επιδόσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ως προς την υλοποίηση πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η εκπλήρωση του άτυπου στόχου, τον οποίο έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενόψει του stress test, που ξεκινά αύριο.
Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, το σύνολο σχεδόν των φυσικών πλειστηριασμών που είχαν προγραμματισθεί τους προηγούμενους μήνες, αναβλήθηκαν είτε λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των συμβολαιογράφων επαρχίας είτε με πρωτοβουλία των τραπεζών, προκειμένου να διενεργηθούν σε ηλεκτρονική μορφή.
Περισσότεροι από 1.500 πλειστηριασμοί, που επρόκειτο να διενεργηθούν στα Ειρηνοδικεία, έχουν μεταφερθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς από αύριο, 21 Φεβρουαρίου, οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων θα διενεργούνται μόνο ηλεκτρονικά.
Από την αποτελεσματική έκβαση των παραπάνω πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3.000 πράξεις έως τον προσεχή Απρίλιο. Μέχρι σήμερα, πάντως, η εικόνα παραμένει προβληματική, εξέλιξη που δικαιολογεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, την αναφορά του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι περί αναγκαιότητας εύρυθμου και αποτελεσματικού πλαισίου υλοποίησης των πλειστηριασμών.
Συνολικά πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι είναι μόλις 130, ενώ εσχάτως άρχισαν να πιστοποιούνται συμβολαιογράφοι της επαρχίας.
Το πρόβλημα με την επαρχία αντιμετωπίστηκε, μεν, με την παροχή δυνατότητας μεταφοράς του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού σε συμβολαιογράφο της πρωτεύουσας, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται να βεβαιωθεί προηγουμένως ότι δεν υπάρχει τοπικός πιστοποιημένος συμβολαιογράφος.
Τα πράγματα είναι καλύτερα σε Αθήνα και Πειραιά, όχι, όμως, σε τέτοιο βαθμό που να διαφοροποιείται η συνολική εικόνα. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο δίμηνο είναι πολύ λίγοι για μια σειρά από λόγους:
Ένα μέρος των ιδιωτών δανειοληπτών προσφεύγει στο νόμο Κατσέλη, κερδίζοντας προσωρινή προστασία ως την εκδίκαση της αίτησης. Κάποιοι άλλοι καταφεύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα, ενώ υπάρχει ένα περίπου 20% των δανειοληπτών, που υπό την απειλή του πλειστηριασμού σπεύδει στις τράπεζες να συζητήσει ρύθμιση, κερδίζοντας προσωρινή αναβολή της εκποίησης.
Τέλος, ένα μέρος των διενεργούμενων πλειστηριασμών αποβαίνει άκαρπο, λόγω μη εκδήλωσης ικανοποιητικού ενδιαφέροντος και της απροθυμίας των τραπεζών να πάρουν πάνω τους τα εκποιούμενα περιουσιακά στοιχεία.
Παρότι η κυβέρνηση δεν ευθύνεται, τυπικά, για τα πενιχρά αποτελέσματα των πλειστηριασμών καθώς έχει κινηθεί, έστω καθυστερημένα, για να «θεραπεύσει» αρρυθμίες, οι θεσμοί τής χρεώνουν έλλειψη αποφασιστικότητας, η οποία υποθάλπει καθυστερήσεις και αντιδράσεις.
Για να αλλάξει η παραπάνω εικόνα και να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει το επόμενο δίμηνο να διενεργούνται με επισπεύδουσες τις τράπεζες περίπου 40 με 50 πλειστηριασμοί ημερησίως, όταν έως σήμερα έχουν γίνει μόλις 100-150 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνολικά. Στόχος που δεν είναι ανέφικτος, δείχνει, όμως, εξαιρετικά «φιλόδοξος» με τα μέχρι τώρα δεδομένα.