Διπλό μήνυμα κομίζει η Νουί στην Αθήνα

Στις 27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). H πίεση για μακροχρόνιες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και για εντατικοποίηση των πλειστηριασμών. Ποιες είναι οι επιλογές των τραπεζών.

Διπλό μήνυμα κομίζει η Νουί στην Αθήνα

Οι κινήσεις που προγραμματίζουν να υλοποιήσουν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες στην κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αιχμή τις ρυθμίσεις, τις πωλήσεις και τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί τόσο με τους τραπεζίτες, όσο και με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 27-28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Εν συνεχεία η κ. Νουί θα μεταβεί στους Δελφούς, στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ για την οικονομία.

Κάντε ρυθμίσεις

Στα δύο μέτωπα στα οποία αναμένεται να εστιάσει αλλά και να μεταφέρει πίεση προς τους τραπεζίτες η κ. Νουί είναι η εντατικοποίηση των ρυθμίσεων μακροχρόνιου χαρακτήρα και οι πλειστηριασμοί. Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Euro2day.gr πως μπορεί οι πλειστηριασμοί να κυριαρχούν στην ατζέντα των δανειστών, ωστόσο για τον SSM οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν την πλέον κρίσιμη παράμετρο.

«Κι αυτό διότι η θεραπεία των προβληματικών δανείων αγγίζει μεγάλο κομμάτι του στεγαστικού χαρτοφυλακίου για το οποίο οι τράπεζες πρέπει να λάβουν μέτρα προκειμένου να εξυγιανθεί, με τις μικρότερες, όμως, δυνατές απώλειες», αναφέρουν και προσθέτουν πως για τις υπόλοιπες κατηγορίες υπάρχει μία σειρά από λύσεις: «Για τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια που δεν φέρουν εξασφαλίσεις υπάρχει η λύση της πώλησης.

Για τα εταιρικά (μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων), υπάρχει συνδυασμός λύσεων όπως πωλήσεις, ρευστοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά αγγίζουν το 50% του συνόλου της στεγαστικής πίστης και σε συνδυασμό με το ότι οι τιμές των ενεχύρων (σ.σ. ακίνητα) βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδα, γεγονός που αποθαρρύνει την πώλησή τους σε ξένα funds (σ.σ. εξαιτίας των ζημιών που θα υποστούν οι τράπεζες), οι εποπτικές αρχές πιέζουν τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε σοβαρές ρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να ανταποκρίνονται στην πραγματική εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη και να του δίνουν προνόμια -όπως μέρος της διαγραφής-, εφόσον είναι συνεπής (σ.σ. σε βάθος 10ετίας) στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες ξεκίνησαν αργά αλλά σταθερά να προχωρούν σε μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και αναμένεται τους επόμενους μήνες η τάση να ενισχυθεί από το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι πλειστηριασμοί

Στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται σαφώς να τεθεί και το θέμα των πλειστηριασμών. Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει κάτι νέο από την πλευρά της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, αλλά η πάγια παρότρυνση για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι εποπτικές αρχές έχουν τονίσει κατ' επανάληψη ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν όλες τις κατηγορίες κόκκινων καταγγελμένων δανείων και η προστασία της πρώτης κατοικίας δίνεται μόνο από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, για όσους πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v