Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... πίστωση στα προαπαιτούμενα κλείνει η αξιολόγηση

Η εκπλήρωση των τελευταίων προαπαιτουμένων αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου. Δεν προβλέπονται ανατροπές στο Eurogroup, που θα σφραγίσει το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης. Προς πλεόνασμα 2,4% ο προϋπολογισμός παρά το κοινωνικό μέρισμα.

Με... πίστωση στα προαπαιτούμενα κλείνει η αξιολόγηση

Ένα στα δέκα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα παραμένει σε εκκρεμότητα στις 22 Ιανουαρίου, όταν αναμένεται να μπει από το Eurogroup η πρώτη -αλλά λειψή μέχρι νεωτέρας- σφραγίδα για την ολοκλήρωσή της.

Η εξέλιξη αυτή είναι σε πλήρη γνώση των δανειστών, δεν συνιστά ανατροπή και δεν δημιουργεί καμία ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης. Όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, περίπου δέκα από τα 110 προαπαιτούμενα, κυρίως υπουργικές αποφάσεις μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα χρειαστούν λίγο χρόνο ακόμα.

Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο ΣτΕ στις 29 Ιανουαρίου. Η εκπλήρωση και των τελευταίων προαπαιτουμένων θα γίνει έως την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένονται τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017 καθώς οι πρώτες ενδείξεις μαρτυρούν υπέρβαση ακόμα και του πρόσφατα αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ.

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε πέρυσι σε 1,976 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 877 εκατ. ευρώ. Η μνημονιακή δέσμευση αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα κατά πρόγραμμα (τελείως διαφορετικό μέγεθος από αυτό του κρατικού προϋπολογισμού) 1,75% του ΑΕΠ, με τον προϋπολογισμό του 2018 να έχει θέσει ήδη τον πήχη στο 2,4% του ΑΕΠ ακόμα και μετά τη διανομή μερίσματος. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως είναι πιθανή η υπέρβαση και του 2,4% του ΑΕΠ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αν εξαιρεθεί η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ο περσινός προϋπολογισμός πιάνει ήδη τον φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και αυτό χωρίς να υπολογιστούν τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. 

Πίσω από την υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα κρύβονται πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία) αλλά και σημαντική υποεκτέλεση των δημόσιων δαπανών. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, είναι μειωμένες κατά 1,749 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο -τον Νοέμβριο- στόχο, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ αφορούν στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η τελική υστέρηση στο ΠΔΕ θα περιοριστεί κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v