Γράφεται η «έκθεση συμμόρφωσης» για την 3η αξιολόγηση

Ετοιμος ο κορμός της έκθεσης των δανειστών, ενώ το πολυνομοσχέδιο οδεύει προς τη Βουλή. Παζάρι τελευταίας στιγμής για τη ρύθμιση που αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο. Οι δύσκολες παρεμβάσεις.

Γράφεται η «έκθεση συμμόρφωσης» για την 3η αξιολόγηση

Οι δανειστές έχουν ήδη διαμορφώσει τον κορμό του Compliance Report, της έκθεσης συμμόρφωσης με τα 110 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Περιμένουν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις», με τον χαρακτηρισμό του επείγοντος, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, αλλά και την έκδοση περίπου δέκα υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, ώστε να βάλουν την υπογραφή τους για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου.

Το πολυνομοσχέδιο των 600 σελίδων αναμένεται να κατατεθεί -σύμφωνα με τον νεότερο προγραμματισμό- σήμερα ή το αργότερο αύριο στη Βουλή.

Η συζήτηση και η ψήφιση θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες και ήδη η διαδικασία ενσωματώνει πολιτικές δυσκολίες, χωρίς να προβλέπονται όμως ανατροπές. Ενδεικτικό είναι ότι έως χθες το βράδυ δεν ήταν ξεκάθαρο εάν τελικά θα περιληφθεί η διάταξη με την οποία θα τροποποιείται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το δημόσιο.

Το ενδεχόμενο μετάθεσης της διάταξης στις υποχρεώσεις της τέταρτης αξιολόγησης δεν εξετάζεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι οποίες επικαλούνται διαδικαστικές καθυστερήσεις. Αν δεν περιληφθεί τελικά στο πολυνομοσχέδιο -κόντρα στο σενάριο «όλα με ένα πόνο»-, θα κατατεθεί αργότερα, αλλά σίγουρα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο στη Βουλή.

Αντιδράσεις από τα συνδικάτα προκαλεί, την ίδια ώρα, η διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί αναφορικά με τις απεργίες. Η ψήφισή της θα σημάνει πως για τη συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας θα απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 50% συν ένας, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως «με τη μεθόδευση της υπερβολικά αυξημένης συμμετοχής των εργαζομένων που βιώνουν καθεστώς πρωτοφανούς εργασιακής ανασφάλειας, για τον τρόπο λήψης απεργιακής απόφασης, επιδιώκεται να κρίνονται παράνομες το 99% των απεργιών που θα κηρύσσουν τα σωματεία στο μέλλον».

Στο μέτωπο της ΔΕΗ, η κυβέρνηση φαίνεται πως κέρδισε λίγο χρόνο. Οι διατάξεις με τις οποίες θα ανοίγει ο δρόμος για την πώληση λιγνιτικών μονάδων δεν θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο αλλά θα αποτελέσουν τη βάση του ειδικού νόμου για την εταιρεία τον οποίο συντάσσει το αρμόδιο υπουργείο, με στόχο να κατατεθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Στο φορολογικό μέτωπο, αρμόδιες πηγές προϊδεάζουν για μία δέσμη μέτρων, κυρίως «διαδικαστικού χαρακτήρα», φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιτάχυνση των διαδικασιών απενεργοποίησης ΑΦΜ, στην περίπτωση σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας όπως η απάτη ΦΠΑ, αλλά και η ενσωμάτωση διάσπαρτων φορολογικών κινήτρων για επιχειρήσεις, στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Παγίδες έξτρα φορολογικών επιβαρύνσεων, από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να κρύβουν οι διατάξεις με τις οποίες καταργούνται επιχειρηματικές φοροαπαλλαγές οι οποίες κρίνονται «αναποτελεσματικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v