Πλάνα τραπεζών: Περισσότερα NPEs, λιγότερες οι καλές ρυθμίσεις

Οι τράπεζες ενσωμάτωσαν στα μοντέλα τους χειρότερες μακροοικονομικές υποθέσεις, όπως σημειώνει η ΤτΕ. Το ύψος των νέων προβληματικών δανείων, που αναμένεται να προκύψουν ως το τέλος του 2019 αυξάνεται κατά 1,2 δισ. ευρώ και φθάνει στα 20,1 δισ. ευρώ.

Πλάνα τραπεζών: Περισσότερα NPEs, λιγότερες οι καλές ρυθμίσεις

Περισσότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και λιγότερο αποτελεσματικές ρυθμίσεις προβλέπουν τα επικαιροποιημένα πλάνα, που υπέβαλαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, οι εγχώριες τράπεζες, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι τράπεζες ενσωμάτωσαν στα μοντέλα τους χειρότερες μακροοικονομικές υποθέσεις (ρυθμός αύξησης ΑΕΠ, διαθέσιμο εισόδημα), σε σύγκριση με το αρχικό πλάνο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οι οποίες επηρέασαν το ρυθμό εκ νέου αθέτησης (re-default rate).

Το ύψος των νέων προβληματικών δανείων, που αναμένεται να προκύψουν ως το τέλος του 2019 αυξάνεται κατά 1,2 δισ. ευρώ και φθάνει στα 20,1 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, περιμένουν να εισπράξουν ως το τέλος του 2019 από ρυθμίσεις δανείων 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα από όσα προέβλεπε το αρχικό πλάνο.

Τα δάνεια, που προβλέπεται να επαναταξινομηθούν σε ενήμερα, κατά την επόμενη διετία, ανέρχονται σε 21,1 δισ. ευρώ και θα αντισταθμίσουν, πρακτικά, τη δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η μείωση των μη εξυπυρετούμενων ανοιγμάτων προβλέπεται να επέλθει από πωλήσεις δανείων (κυρίως επιχειρηματικών και δευτερευόντως καταναλωτικών) και ρευστοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ. Το ύψος των συνολικών πωλήσεων, για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019, αγγίζει πλέον τα 11,6 δισ. ευρώ.

Οι επιμέρους στόχοι για εκποιήσεις καλύψεων και διαγραφές παρέμειναν αμετάβλητοι, Ειδικότερα οι τράπεζες επιδιώκουν την ρευστοποίηση εξασφαλίσεων για δάνεια ονομαστικής αξίας 10,6 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να προχωρήσουν σε διαγραφές δανείων 10,6 δις ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ως ποσοστό των συνολικών χορηγήσεων, αναμένεται να μειωθούν σταδιακά και να αγγίξουν το 35,2% το 2019. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι λίγο υψηλότερο από τον προηγούμενο στόχο του 33,9%, εξαιτίας των διαφορετικών παραγόντων μείωσης, αλλά και της χαμηλότερης εκτιμώμενης πιστωτικής επέκτασης.

Για την ίδια περίοδο, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια –Non Performing Loans -NPLs) αναμένεται να μειωθούν κατά 47%, δηλαδή από 72,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017 σε 38,6 δισ. ευρώ το 2019. Ο σχετικός δείκτης αναμένεται να μειωθεί από 36,1% σε 21,1% την ίδια χρονική περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v