Επίσημη πρώτη σήμερα για το νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το οποίο ωστόσο θα μπει σε «πλήρη» λειτουργία από το 2018. Στόχος είναι μέχρι τον προσεχή Μάιο, το 70% των πλειστηριασμών να γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ μέχρι τότε ο κύριος όγκος θα εξακολουθήσει να «βαραίνει» τα Ειρηνοδικεία.
Η εκκίνηση του νέου συστήματος αναμένεται να γίνει με δέκα πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά, ενώ στη διαδικασία είναι στραμμένα και τα «μάτια» τωνθεσμών, καθώς εκτιμούν ότι θα συντελέσει στη μείωση των «κόκκινων δανείων».
Στην κατεύθυνση αυτή, οι θεσμοί έχουν ζητήσει τους πρώτους μήνες του 2018 να γίνονται 600-700 πλειστηριασμοί και να αυξηθούν σταδιακά μετά το δεύτερο εξάμηνο.
Αρχικός στόχος, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, είναι να προχωρήσει ο πλειστηριασμός 10.000 ακινήτων εντός του 2018. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, κυρίως το 2019. Αυτή η αυξητική πορεία, άλλωστε, αποτυπώνεται με σαφή τρόπο στους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τους οποίους απέστειλαν οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό τον Σεπτέμβριο.
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «τα οφέλη από τους πλειστηριασμούς αναμένεται να είναι πολλαπλάσια, τόσο σε επίπεδο ρευστότητας για την οικονομική χρήση του 2018, όσο και σε επίπεδο εκφοβισμού των στρατηγικά κακοπληρωτών».
Επί του παρόντος, το σύστημα θα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, ενώ όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα.
Δύο ημέρες πριν, θα λήγει η προθεσμία που έχουν οι υποψήφιοι πλειοδότες να εγγραφούν στο σύστημα και να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή, προκειμένου να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Η εγγύηση ισούται με το 30% της πρώτης προσφοράς, δηλαδή της τιμής που θέτει ως «βάση» ο επισπεύδων για το ακίνητο που πλειστηριάζεται. Η διαδικασία θα διαρκεί τέσσερις ώρες και οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν, βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας.
Κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της δικής του προσφοράς. Οι συμμετέχοντες ωστόσο δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη, ο οποίος θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.