Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Στο 2,3% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2018

Ανάκαμψη προβλέπει ο Οργανισμός, ωστόσο προειδοποιεί για το υψηλό δημόσιο χρέος και τα κόκκινα δάνεια. Αναμένει αύξηση επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης. Μειώνεται η ανεργία αλλά δημιουργούνται πολλές θέσεις ημιαπασχόλησης.

ΟΟΣΑ: Στο 2,3% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2018

Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης τον περασμένο Ιούνιο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην οικονομία, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ στη νέα έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία.

Η αύξηση της απασχόλησης στήριξε τα εισοδήματα και την ιδιωτική κατανάλωση, αν και πολλές από τις θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι προσωρινής ή μερικής απασχόλησης και εξασφαλίζουν την ελάχιστη αμοιβή. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τόνωσε τις εξαγωγές ενώ η διεθνής ανάκαμψη στηρίζει τα τουριστικά έσοδα. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παραμένει σημαντική ενώ ο πληθωρισμός και η πίεση στις αμοιβές παραμένουν αδύναμοι, συμπληρώνει ο ΟΟΣΑ.

Η εκτίμηση είναι ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,4%, το 2018 κατά 2,3% και θα σημειώσει νέα άνοδο κατά 2% το 2019.

Όπως σημειώνεται, η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση βελτιώνεται. Ενώ χάθηκαν καταθέσεις κατά την περίοδο της κρίσης και δεν έχουν ακόμα επιστρέψει, η πρόσβαση του εγχώριου κλάδου στη διατραπεζική αυξάνει, ενώ η χρήση του ELA περιορίζεται. Ωστόσο, ο κλάδος συνεχίζει να καταγράφει αρνητική πιστωτική επέκταση και τα «κόκκινα δάνεια» (NPLs) παραμένουν υψηλά (36% του συνόλου στις αρχές του 2017).

Η κυβέρνηση είναι σε τροχιά για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2017, πάνω από τον στόχο. Η εξελισσόμενη βελτίωση στη συλλογή εσόδων στηρίζει τον προϋπολογισμό και αντισταθμίζει μειώσεις στα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αυξημένη κατανάλωση του Δημοσίου.

Η μειωμένη αβεβαιότητα για τα δημόσια οικονομικά οδήγησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από οίκους αξιολόγησης και χαμηλότερα επιτόκια για το κρατικό χρέος, επιτρέποντας στη χώρα να εκδώσει το πρώτο της ομόλογο μετά από τρία χρόνια, θυμίζει ο ΟΟΣΑ. Η βελτιωμένη φορολογική συμμόρφωση και ο έλεγχος των δαπανών αναμένεται να αυξήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και το 2019

Κατά τον ΟΟΣΑ, οι μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών και μειώνουν τα κόστη. Το νέο πλαίσιο για την εκκαθάριση των NPLs έχει τεθεί σε ισχύ και ο κλάδος έπιασε τους στόχους που έχουν τεθεί. Οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, αλλά η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει αβέβαιη, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους προέρχεται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Τα capital controls παραμένουν σε ισχύ, ενώ υπάρχει οδικός χάρτης για τον περαιτέρω περιορισμό τους.

Η οικονομία

Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί το 2018 και να παραμείνει ισχυρή το 2019. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις αλλά και αυτές στις κατοικίες αναμένεται να ανακάμψουν μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης, καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης και η εμπιστοσύνη βελτιώνονται.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και την εργασία θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα. Η επέκταση της απασχόλησης και ο χαμηλός πληθωρισμός θα στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση. Η ανάκαμψη της εγχώριας δαπάνης, όμως, προοδευτικά θα αυξήσει τις εισαγωγές έναντι των εξαγωγών, με τις τελευταίες να συμμετέχουν αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ το 2019, εκτιμά ο Οργανισμός.

Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και NPLs κάνουν το οικονομικό outlook εξαιρετικά ευαίσθητο σε κάθε απόκλιση από τις πολιτικές. Η μικρότερη πρόοδος στην αντιμετώπιση των NPLs θα μειώσει την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, ιδιαίτερα μετά τη λήξη του προγράμματος που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά και ευρύτερα την εμπιστοσύνη, περιορίζοντας την ανάπτυξη.

Επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να επιταχύνει τα οφέλη σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τη δραστηριότητα. Ισχυρότερη πρόοδος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις περισσότερο απ’ όσο προβλέπεται, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v