Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με φόρο επί των κερδών το swap των ομολόγων

Αντικίνητρο για τη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων και Ταμείων στο swap των κρατικών ομολόγων, το ενδεχόμενο φορολόγησης των κερδών από την πώληση. Τι προβλέπει το φορολογικό πλαίσιο. Γιατί «καίει» τον ΕΦΚΑ το ζήτημα.

Με φόρο επί των κερδών το swap των ομολόγων

Φόρο για κεφαλαιακό κέρδος θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι καθώς και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί που θα συμμετάσχουν στην εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, εφόσον στο παρελθόν ακολούθησαν τις παραινέσεις της Πολιτείας, αγοράζοντας ομόλογα στο 20% ή στο 30% της ονομαστικής τους αξίας.

Το εγχείρημα της ανταλλαγής ξεκίνησε χθες, χωρίς προς το παρόν να έχει δοθεί κάποια διευκρίνιση για το αν θα θεωρηθεί η ανταλλαγή πώληση και επομένως θα προκύψει φορολόγηση για όσους εγγράφουν κεφαλαιακό κέρδος.

Πρόκειται για κρίσιμο θέμα για το εγχώριο επενδυτικό κοινό, καθώς το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο δεν φορολογεί τους τόκους από τα κρατικά ομόλογα, φορολογεί, όμως, τα κέρδη από πώληση.

Αν δεν υπάρξει εξαίρεση για το swap, οι εγχώριοι επενδυτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπολογίσιμα αντικίνητρα για τη συμμετοχή τους.

Για παράδειγμα, αν εγχώριος επενδυτής συμμετείχε στο PSI και εν συνεχεία αγόρασε στο 30% με 40% της ονομαστικής αξίας πρόσθετες ομολογίες, αν συμμετάσχει στην ανταλλαγή, θα φορολογηθεί για το κέρδος από την πώληση (για όσα αγόρασε σε χαμηλές τιμές).

Το θέμα «καίει» ιδιαίτερα τον ΕΦΚΑ, καθώς το ΙΚΑ και άλλα ταμεία ρευστοποίησαν τα ομόλογα EFSF, που είχαν πάρει ως αντάλλαγμα στο PSI, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Επρόκειτο, άλλωστε, για γραμμή που έδινε η τότε κυβέρνηση, και η οποία αποσκοπούσε στην αντιστάθμιση ή και την πλήρη κάλυψη της ζημίας από το PSI. Η επενδυτική τακτική απέδωσε καθώς τα ταμεία εγγράφουν υψηλές υπεραξίες από τις παραπάνω θέσεις, τις οποίες θέλει τώρα να φορολογήσει το Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v