Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Κανένας λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος

To μισό χρέος της χώρας είναι προς τον ESM που χρεώνει μόνο το κόστος δανεισμού, τονίζει ο Κ. Ρέγκλινγκ. Θεωρώ ότι η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει, υπογραμμίζει.

Ρέγκλινγκ: Κανένας λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το χρέος της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕSM, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Είναι αλήθεια ότι το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, είπε, προσθέτοντας: «Το μισό, όμως, είναι προς τον ΕSM, στον θεσμό μου, και εμείς χρεώνουμε μόνο το κόστος δανεισμού μας, περίπου 1%. Επομένως, η Ελλάδα δεν έχει υπερβολικό χρέος τώρα, επειδή δίνουμε δάνεια για διάρκεια μεγαλύτερη από 30 χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε αν η ανάκαμψη της Ευρώπης θα συνεχισθεί, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Θεωρώ ότι η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει. Ασχολούμαστε ακόμη με την Ελλάδα, ως την τελευταία περίπτωση της παλιάς κρίσης. Έχουν άλλους 11 μήνες με το τρέχον πρόγραμμα.

Βασικά, όμως, η κρίση του ευρώ έχει ξεπερασθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρξει τα επόμενα δέκα χρόνια ξανά πρόβλημα στην Ευρώπη. Οι οικονομίες κινούνται σε κύκλους, δεν πρέπει να το ξεχνάμε… Επομένως, θα υπάρξει και άλλος κύκλος, θα υπάρξει και άλλη πτώση, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος εφησυχασμού, όταν τα πράγματα πάνε καλά και τώρα πάνε καλά».

Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι ο ΕSM θα εκδώσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο το πρώτο ομόλογό του σε δολάρια. Πρόσθεσε ότι η έκδοση ομολόγων και σε άλλα νομίσματα, εκτός του ευρώ, έχει ως στόχο να προσελκύσει νέους αγοραστές και να μειώσει το κόστος δανεισμού του.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες που δανείζονται (από τον ΕSM) να ανακτήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους, επομένως όσο χαμηλότερο επιτόκιο πρέπει να πληρώνουν σε εμάς και να πληρώνουμε εμείς στην αγορά, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v