Μέρα με την ημέρα, η επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο τις παρενέργειες που δημιουργούνται από την ψήφιση του νόμου 4403/16, ο οποίος θεωρητικά θα αποτελούσε μια «μεταρρυθμιστική κίνηση» για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Euro2day.gr είχε αναφερθεί αναλυτικά στους πιθανούς κινδύνους αυτού του νόμου στις 27 Ιουνίου, μέσα από το δημοσίευμα «Ξεχείλωσε το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου των εταιρειών», ωστόσο η μέχρι τώρα εμπειρία έρχεται να αποδειχτεί σαφώς χειρότερη από τους αρχικούς μας φόβους.
«Βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο, δεν έχουμε ιδέα για τη φετινή πορεία της εταιρείας και τώρα μας λέτε πως πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα (αποτελέσματα εξαμήνου), προκειμένου να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα». Αυτό δηλώνουν επενδυτές στις διοικήσεις αρκετών εισηγμένων εταιρειών, καθώς όχι μόνο δεν εκδίδονται τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, αλλά επιπλέον η προθεσμία υποβολής των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων έχει μεταφερθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου.
«Θα μπορούσαν οι εταιρείες να εκδίδουν ένα σύντομο δελτίο Τύπου, που να περιγράφει απλά την πορεία του κύκλου εργασιών και του EBITDA κατά το πρώτο τρίμηνο. Όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά εδώ συναντούμε και το εξής τραγελαφικό: Σε τακτικές γενικές συνελεύσεις που διεξάγονται τον Αύγουστο ή και τον Σεπτέμβριο, ορισμένες διοικήσεις δεν αναφέρονται καθόλου στη φετινή τους πορεία, με το πρόσχημα ότι σε λίγο καιρό θα εκδώσουν τα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους. Στην πράξη, αν συνεχιστεί αυτό, δεν θα έχουμε κάποιον ουσιαστικό λόγο να ερχόμαστε στις γενικές συνελεύσεις» αναφέρει επενδυτής πολλών εταιρειών του ΧΑ, συμπληρώνοντας:
«Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις των χρηματιστηριακών αρχών είναι ανύπαρκτες, καθώς οι παρενέργειες άρχισαν να φαίνονται από φέτος και περιορίστηκαν σε μετοχές της λεγόμενης περιφέρειας. Τίποτε όμως δεν αποκλείει το φαινόμενο αυτό να πάρει ευρύτερες διαστάσεις από του χρόνου».
Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όμως υπάρχει στην περίπτωση των μη εισηγμένων εταιρειών. Σ’ αυτές, μπορεί η προθεσμία των ετήσιων τακτικών γενικών συνελεύσεων να είναι επίσης η 15η Σεπτεμβρίου (με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα δίδεται παράταση στην ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, πράγμα που… εκτάκτως γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο στην Ελλάδα), αλλά η υποχρέωση δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων είναι είκοσι ημέρες μετά (!) από την τακτική γενική συνέλευση…
Στην πράξη, λοιπόν, μια διοίκηση που θέλει να καθυστερήσει την έκδοση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, μπορεί να αναβάλει σκόπιμα μία ή δύο φορές την τακτική της γενική συνέλευση (π.χ. έλλειψη απαρτίας ή με βάση αίτημα μετόχων με ποσοστό άνω του 5%), οπότε ουσιαστικά η δημοσίευση των αποτελεσμάτων να γίνει προς τα τέλη του επόμενου έτους…
Σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, «η κατάσταση είναι απελπιστική και αυτό όχι μόνο γιατί εμείς οι εισηγμένες δημοσιεύουμε τα αποτελέσματά μας έως τα τέλη Απριλίου, ενώ οι άλλες από τον Οκτώβριο και μετά, αλλά κυρίως επειδή το όλο ξεχείλωμα της διαδικασίας διευκολύνει πλήθος επιχειρήσεων να δημοσιεύει λογιστικές καταστάσεις όποτε θέλει και αν θέλει! Οι έλεγχοι δείχνουν να είναι ανύπαρκτοι. Τα… καλά της υπόθεσης Μαρινόπουλου (δεν είχε εκδώσει επί χρόνια λογιστικές καταστάσεις) επαναλαμβάνονται, αν και θεωρητικά ο έλεγχος -τώρα που το σύστημα είναι ηλεκτρονικό- θα έπρεπε να είναι ευκολότερος και ταχύτερος.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που έχουμε για τους περισσότερους ανταγωνιστές μας και την πλειονότητα των πελατών μας είναι σήμερα αυτά της 31ης Δεκεμβρίου του 2015, εφόσον φυσικά έχουν εφαρμόσει τον νόμο. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να ασκήσουμε πιστωτική πολιτική. Απορώ επίσης για τη στάση και την ανεκτικότητα τραπεζών και προμηθευτών. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το σύστημα είναι μεγάλοι».