Επιτάχυνε η οικονομία το 2o τρίμηνο

Με 0,8% σε ετήσια βάση και 0,5% σε τριμηνιαία αναπτύχθηκε η οικονομία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με «βοήθεια» από εξαγωγές και δημόσια κατανάλωση. Πτώση επενδύσεων. Απαιτείται επιτάχυνση για να πιαστούν οι στόχοι.

Επιτάχυνε η οικονομία το 2o τρίμηνο

Ανοδο 0,5% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και 0,8% σε ετήσια παρουσίασε η ελληνική οικονομία το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία αφορούν εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Παράλληλα, η στατιστική αρχή προχώρησε σε ελαφρά βελτίωση των εκτιμήσεων για το 2016. 

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το πρώτο εξάμηνο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση τους επόμενους έξι μήνες του έτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους.

 Οπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα:

* Η τελική κατανάλωση σημείωσε άνοδο κατά 1,2% (+0,7% η ιδιωτική και 3,3% η Δημόσια)

* Οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 9,5%

* Οι εισαγωγές σημειώνουν άνοδο κατά 3,1%

* Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου κινήθηκε αρνητικά κατά 17,1%

Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής. Τη στιγμή που η ΝΔ κινδυνολογούσε και προέβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 και με 0,8% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016. Η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου».

 

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v