Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου, από εταιρείες που θα κληθούν να ψαλιδίσουν δραστικά τις δαπάνες τους. Η ανάγκη για νέες καλύψεις, το «Cyber Risk» και το… αδυνατισμένο πορτοφόλι των πελατών.

Μεγάλες αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο

Οι ευκαιρίες που υπάρχουν για μεγάλη ανάπτυξη του όγκου εργασιών, αλλά και η ανάγκη αντιμετώπισης σημαντικών προκλήσεων μέσα από συνετή διαχείριση και χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, εκτιμάται ότι θα είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα που θα συζητηθούν στο ετήσιο ασφαλιστικό συνέδριο της Ύδρας, τον επόμενο μήνα.

Γνωστό στέλεχος της αγοράς μιλώντας στο Euro2day.gr, εστιάζει στη δυνατότητα μεγάλης αύξησης του όγκου των ασφαλιστικών εργασιών και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την πληρέστερη ενημέρωση στα ζητήματα της σύνταξης και της υγείας, μέσα από τη συνεργασία με το δημόσιο (ΣΔΙΤ), αλλά και εξ’ αιτίας των νέων ασφαλιστικών αναγκών που προκύπτουν καθημερινά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η μία από τις δύο ενότητες του συνεδρίου της Ύδρας θα είναι αφιερωμένη στο «Cyber Risk», έναν «καυτό» τομέα της εποχή μας που ελάχιστα έχει «πουλήσει» στην ελληνική αγορά.

«Δεν μπορεί η αύξηση της παραγωγής να βασίζεται πότε στον κίνδυνο του Grexit (επενδυτικά προϊόντα σχετιζόμενα με το εξωτερικό) και πότε στην κάλυψη των ανασφάλιστων οχημάτων. Σίγουρα, αποτελεί θετικό γεγονός το ότι φέτος λόγω των σχετικών κινήσεων της ΑΑΔΕ ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων αυξήθηκε κατά περίπου 650 χιλιάδες. Ωστόσο, φοβάμαι ότι αν το Υπουργείο καθυστερήσει τη νέα διασταύρωση των λιστών, τότε θα οδηγηθούμε εκ νέου σε αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων από το προσεχές φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στη σύνταξη, στην υγεία, στην αστική ευθύνη, στη νομική προστασία, αλλά και στην ασφάλιση των κατοικιών, που σήμερα -με εξαίρεση όσες συνοδεύονται από τραπεζικό δανεισμό- είναι κατά το πλείστον ακάλυπτες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κοινή αντίληψη βέβαια των παραγόντων της αγοράς είναι πως δεν αρκεί για τις ασφαλιστικές εταιρείες μια μεγάλη αύξηση του όγκου των εργασιών τους, αν αυτή δεν συνοδεύεται από συνετή διαχείριση και ουσιαστική μείωση του λειτουργικού κόστους.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι σημαντικές. Πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον Solvency II μπορεί μεν να προστατεύει τους πελάτες, αλλά απαιτεί μεγαλύτερες κεφαλαιακές καλύψεις από την πλευρά των εταιρειών και αυτό καθίσταται σαφώς δυσκολότερο σε ένα περιβάλλον χαμηλότατων επιτοκίων και μάλιστα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ειδικότερα μάλιστα στην Ελλάδα, όλοι αντιλαμβάνονται πως τα τιμολόγια των εταιρειών πρέπει να κρατηθούν όσο το δυνατόν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς -εκτός των άλλων- το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έχει υποχωρήσει δραστικά.

«Δεν αρκεί μόνο ο μέσος Έλληνας να αλλάξει προτεραιότητες και να βάλει την ασφάλισή πάνω από τη διασκέδασή του. Πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να είμαστε σε θέση να του προσφέρουμε φθηνότερα πακέτα» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας, προσθέτοντας πως «επιπλέον, αρχίζει να παρουσιάζεται -ιδιαίτερα στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα- ανταγωνισμός σε επιμέρους προϊόντα (πχ στον κλάδο υγείας) από εταιρείες και ενώσεις που δεν ανήκουν στον ασφαλιστικό κλάδο.

Η ουσία είναι πως, αργά ή γρήγορα, λόγω και των νέων τεχνολογιών, το μοντέλο των ασφαλιστικών εταιρειών με τα μεγάλα-πολυτελή γραφεία, τις παχυλές αμοιβές των διευθυντών, τις άκοπες προμήθειες των δικτύων σε προϊόντα που δεν απαιτούν προστιθέμενη αξία και τα δωρεάν ταξίδια επιβράβευσης στο εξωτερικό, μεσοπρόθεσμα θα σταματήσει, ή έστω θα τεθεί σε σκληρή δοκιμασία. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πιεστούν να γίνουν πιο λιτές στη λειτουργία τους και σ’ αυτό θα κληθεί να παίξει μεγάλο ρόλο η τεχνολογία και ιδιαίτερα η ψηφιοποίηση των εργασιών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v