Ποιες εταιρείες δικαιούνται επιδότηση για «πράσινες» επενδύσεις

Στην τελική ευθεία η προκήρυξη του προγράμματος «Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας». Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στα κίνητρα της δράσης. Στα 30 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός.

Ποιες εταιρείες δικαιούνται επιδότηση για «πράσινες» επενδύσεις

Τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα υλοποιηθούν για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων με την παραγωγή και διάθεση πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, προβλέπει το νέο πρόγραμμα «Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» που αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος Ιουνίου 2017.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιλέξιμος επιχορηγούμενος π/υ) από 250.000 ευρώ έως 2.500.000 ευρώ, για διάστημα μέχρι 36 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Η δράση πρακτικά αφορά στη δημιουργία περιβαλλοντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην κάλυψη σημαντικών εθνικών κενών της παραγωγικής αλυσίδας. Με την εφαρμογή της δράσης, θα επιτευχθεί η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και εθνικού πλούτου δια μέσου της επιχειρηματικής αξιοποίησης του τομέα «Περιβάλλον», ο οποίος αφενός αποτελεί έναν από τους εννέα εθνικούς στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΝΕΚ, αλλά παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία αλυσίδων αξίας και με άλλους τομείς προτεραιότητας, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική στήριξη του συνόλου των επιχειρήσεων.

Κατανομή των κονδυλίων

Όπως προαναφέρθηκε, ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας ως εξής:

Φορείς υλοποίησης 

Tο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ) και τον Ενδιάμεσο Φορέα (ΕΦ) για πράξεις κρατικών ενισχύσεων (Ενδιάμεσος Φορέας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δικαιούχοι - Όροι και Προϋποθέσεις συμμετοχής

Επιλέξιμες στο πλαίσιο δράσης είναι οι υφιστάμενες, οι νέες και οι υπό σύσταση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ως εξής:

- Υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β' κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ' κατηγορίας), οι οποίες μέχρι 31/12/2016 έχουν δύο ή περισσότερες πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις.

- Νέες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β' κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ' κατηγορίας), οι οποίες δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία και έχουν συσταθεί πριν την ημερομηνία προκήρυξη του προγράμματος.

- Υπό σύσταση επιχειρήσεις.

Επιπλέον σημειώνεται, ότι:

- Κριτήριο επιλεξιμότητας είναι η οικονομική δραστηριότητα που θα επιδοτηθεί και όχι οι υφιστάμενες δραστηριότητες των εν δυνάμει Δικαιούχων. Συνεπώς, δύναται να υποβάλλουν αίτημα χρηματοδότησης ακόμα και επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται σε ενέργειες διαχείρισης αποβλήτων, αλλά έχουν τη δυνατότητα/επιθυμία να το πράξουν.

- Η επιχείρηση δεν έχει την υποχρέωση να διαθέτει τον ΚΑΔ επένδυσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου, αλλά οφείλει να τον διαθέτει πριν την πρώτη εκταμίευση.

- Υπογραμμίζεται ότι η δράση αφορά αυστηρά στην επιχειρηματική αξιοποίηση αποβλήτων μέσω της ανάκτησης πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επιλέξιμες κατηγορίες αποβλήτων

Οι επιλέξιμες κατηγορίες αποβλήτων είναι οι εξής:

1. Απόβλητα Αστικού σκοπού

- Αστικά στερεά απόβλητα

- Αστικά απόβλητα ειδικής διαχείρισης (συσκευασίας, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες κ.λπ.)

- Ιλύς αστικού τύπου

2. Βιομηχανικά Απόβλητα και απόβλητα λοιπών δραστηριοτήτων

- Βιομηχανικά απόβλητα

- Ειδικά ρεύματα υλικών (οχήματα, έλαια, ελαστικά οχημάτων, απόβλητα υγειονομικών μονάδων κ.λπ).

3. Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων

4. Γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα

5. Απόβλητα αλιείας/ιχθυοκαλλιέργειας.

Επιλέξιμες ενέργειες

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιλέξιμες (προς χρηματοδότηση) ενέργειες διαχείρισης/εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων είναι οι εξής:

Συλλογή: Συγκέντρωση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής διαλογής και της προκαταρκτικής αποθήκευσης αποβλήτων με σκοπό τη μεταφορά τους σε εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων.

Μεταφορά: Το σύνολο των εργασιών μετακίνησης αποβλήτων ή και ειδικών ρευμάτων υλικών από τα μέσα συλλογής στους χώρους ανάκτησης.

Προσωρινή αποθήκευση: Αποθήκευση εν αναμονή επεξεργασίας, ανάλογα με τον τύπο αποβλήτων, το μέγεθος και τη διάρκεια αποθήκευσης και τον στόχο της συλλογής.

Ανάκτηση: Οποιαδήποτε εργασία της οποίας το κύριο αποτέλεσμα θα είναι ό,τι απόβλητα εξυπηρετούν ένα χρήσιμο σκοπό αντικαθιστώντας άλλα υλικά τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση συγκεκριμένης λειτουργίας, ή ό,τι απόβλητα που θα υφίστανται προετοιμασία για την πραγματοποίηση αυτής της λειτουργίας, είτε στην εγκατάσταση είτε στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών ανάκτησης παρατίθενται ενδεικτικά οι εργασίες:

- Ανακύκλωσης: Οποιαδήποτε εργασία ανάκτησης με την οποία τα απόβλητα μετατρέπονται εκ νέου σε προϊόντα, υλικά ή ουσίες που προορίζονται είτε να εξυπηρετήσουν και πάλι τον αρχικό τους σκοπό είτε άλλους σκοπούς.

- Προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση: Κάθε εργασία ανάκτησης που συνιστά έλεγχο, καθαρισμό ή επισκευή, με την οποία προϊόντα ή συστατικά στοιχείων προϊόντων που αποτελούν πλέον απόβλητα προετοιμάζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

Υπογραμμίζεται ότι:

1. Η Κατηγορία Ενέργειας «Ανάκτηση» θα πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμένα σε κάθε επενδυτικό σχέδιο.

2. Ο απώτερος στόχος των επιλέξιμων ενεργειών της δράσης είναι η παραγωγή πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής και προστιθέμενης αξίας.

3. Η διάθεση αποβλήτων ως μοναδική ενέργεια δεν αποτελεί επιλέξιμη ενέργεια.

Επιλέξιμες κατηγορίες δαπάνης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v