Ποιες μονάδες της ΔΕΗ είναι υποψήφιες για… πώληση

Κύκλοι του υπουργείου ΠΕΝ περιγράφουν τους παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό για την πώληση των μονάδων. Ποιες είναι οι επιλογές μεταξύ του υφιστάμενου δυναμικού. Υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές διαμηνύεται.

Ποιες μονάδες της ΔΕΗ είναι υποψήφιες για… πώληση

Ξεκίνησε η σύνταξη του πλάνου για την πώληση του περίπου 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με το «καλάθι» να αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «πρόκειται για μία διαδικασία που θυμίζει την επίλυση μίας δύσκολης εξίσωσης με πολλούς συντελεστές». Κι αυτό καθώς η άσκηση δεν γίνεται επί της τρέχουσας ισχύος των μονάδων, μια και περιλαμβάνει κι άλλους παράγοντες.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως πρέπει να ληφθεί υπόψη σειρά παραμέτρων. Τέτοιες είναι η διάρκεια ζωής των μονάδων, ποιες και πότε αποσύρονται, πόσες μπορούν να αναβαθμιστούν, η πώληση λιγνιτικών σταθμών και όχι μονάδων, η εξαίρεση των ορυχείων από την πώληση κ.λπ. Το βασικότερο, όμως, στοιχείο είναι η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής στο ενεργειακό μείγμα το 2030.

Η χρονιά αυτή θεωρείται κομβικό σημείο, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για τα κράτη-μέλη της.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζουν ότι τελικά το ποιο θα είναι το ακριβές ποσοστό διάθεσης λιγνιτικών σταθμών θα βασιστεί στην εκτίμηση της σχετικής παραγωγής το 2030.

Βέβαια, κάτι τέτοιο συναντά δυσκολίες, με δεδομένο ότι το υπουργείο έχει μιλήσει για εκπόνηση του ενεργειακού σχεδιασμού στο τέλος του χρόνου, εκτός κι αν η ηγεσία σπεύδει να προκαταβάλει το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής για το 2030.

Πάντως, οι επιλογές για το ποιες μονάδες μπορούν να πουληθούν είναι περιορισμένες, με βάση τη διάρκεια ζωής τους. Σύμφωνα με στελέχη τηςΔEH, αυτές είναι:

· Ο ΑΗΣ Καρδιάς με τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 1.200 MW αποσύρεται άμεσα.

·  Ο ΑΗΣ Αμυνταίου με δύο μονάδες ισχύος 600 ΜW έχει περιθώρια αναβάθμισης.

·  Η «Μεγαλόπολη ΙΙΙ» 300 ΜW σβήνει το 2025.

·  Η «Μεγαλόπολη IV» 300 MW έχει χρόνο λειτουργίας μέχρι το 2032.

·  Οι τέσσερις από τις πέντε μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ισχύος 1.220 MW έχουν διάρκεια ζωής μέχρι το 2030.

·  Η μονάδα «V» του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου 375 MW έχει διάρκεια ζωής έως το 2040.

·  Καινούρια μονάδα με μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η «Μελίτη Ι» ισχύος 330 MW στη Φλώρινα.

·  Υπό κατασκευή βρίσκεται επίσης η «Πτολεμαΐδα V», ισχύος 620 MW.

Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ακόμη ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για την πώληση λιγνιτικών σταθμών, χωρίς όμως να διευκρινίζουν την προέλευσή τους. Ταυτόχρονα, επιμένουν στη μη εφαρμογή της πρότασης της διοίκησης της ΔEΗ για συμπράξεις ιδιωτών - εταιρίας (με μικρό ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας), προκειμένου να κατασκευαστούν νέες λιγνιτικές μονάδες. «Αφενός, δεν προβλέπεται στη συμφωνία με τους δανειστές, αφετέρου, η ΔEΗ με τέτοιες κοινοπραξίες θα ανέβαζε και πάλι το μερίδιό της στη λιγνιτική παραγωγή», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Πώληση πελατολογίου και υδροηλεκτρικά

Σε σχέση με την πρόθεση της διοίκησης της ΔEΗ να πουλήσει πελατολόγιο, στελέχη του υπουργείου παρατηρούν τη δυσκολία του εγχειρήματος και προσθέτουν πως «οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του μεριδίου της εταιρίας είναι καλοδεχούμενη».

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζουν επίσης πόσο σημαντικό είναι το γεγονός της απόρριψης της πρότασης των θεσμών για πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών. «Με τον τρόπο αυτό πετύχαμε να παραμείνει ισχυρή η ΔEH, σημειώνουν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι "δεν θα δεχτούμε την πώλησή τους, στο ενδεχόμενο που επανέλθουν οι δανειστές». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v