Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγές ΔΝΤ: Οι λήξεις του Ιουλίου «εγγύηση» για λύση

Κάποιος πρέπει να δώσει κάτι για να βρεθεί λύση, υποστηρίζει αξιωματούχος του ΔΝΤ στο CNBC. Εκτιμά ότι θα χρειαστούν 20 χρόνια για να διορθωθεί η οικονομία της χώρας και βλέπει πιθανότητα νέου προγράμματος. Θα θέλαμε έναν «Ελληνα Μακρόν».

Πηγές ΔΝΤ: Οι λήξεις του Ιουλίου «εγγύηση» για λύση

Η μεγαλύτερη εγγύηση πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της τελικά θα φτάσουν σε συμφωνία για το χρέος είναι η επερχόμενη λήξη της προθεσμίας για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών της, ανέφερε πηγή του CNBC από τους κόλπους του ΔΝΤ.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές και τεχνικές ομάδες του Ταμείου δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες οικονομικές προβλέψεις, ενώ παράλληλα ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, περιλαμβανομένων και των εκλογών στη Γερμανία, επίσης έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία.

Αλλά, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, οι αποπληρωμές των δανείων της Ελλάδας προς πιστωτές της θα διασφαλίσουν το κλείσιμο συμφωνίας σε περίπου τρεις εβδομάδες.

«Κάποιος πρέπει να κάνει κάποια υποχώρηση. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε τρεις εβδομάδες, λόγω της πίεσης χρόνου», τόνισε η πηγή μιλώντας στο διεθνές δίκτυο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επίσης έχει γνώση των συζητήσεων υποστήριξε σήμερα το πρωί στο δίκτυο: «Είναι στόχος μας να φτάσουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου», αναφερόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και αξιωματούχων του ΔΝΤ.

Μία διάσωση ακόμη;

Αν και ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος, αμφιβάλλει πως η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι «οικονομικός πονοκέφαλος» για την ευρωζώνη.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, θα πάρει 20 χρόνια για να "φτιάξουμε" την Ελλάδα», σχολίασε.

Αρκετοί οικονομολόγοι συμφωνούν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω αρωγή στο μέλλον, παρότι βρίσκεται εν μέσω της τρίτης διάσωσής της από το 2010. Επικαλούνται τη «δυσκαμψία» στην αγορά εργασίας και τα δημογραφικά στοιχεία, ως τα δύο κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Ως οικονομολόγος θα συμφωνούσα, αλλά ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορώ. Δεν μπορούμε να πάμε στο συμβούλιό μας και να πούμε ότι εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει κι άλλο στο μέλλον», τόνισε και επεσήμανε: «Το συμβούλιο θα έλεγε, πάρτε τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην έχουμε άλλο πρόγραμμα στο μέλλον».

Έλληνας Μακρόν

Το ΔΝΤ συμμετέχει στην τρίτη διάσωση της Ελλάδας αλλά ανεπίσημα, τονίζει το διεθνές δίκτυο. Το Ταμείο χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους και θα εφαρμοστούν ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, που θα εξασφαλίσουν πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη.

«Αν είχαμε έναν Έλληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο αξιωματούχος, κάνοντας αναφορά στην εστίαση του Γάλλου προέδρου σε ευρείες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες, το Ταμείο θα συμμετάσχει και επισήμως στη διάσωση -δεδομένου ότι αυτό είναι βασικό για χώρες όπως η Γερμανία, που έχει πει στον λαό της ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει και βρίσκεται ενόψει ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο είναι αβέβαιο το πώς θα εξελιχθεί αυτή η συμμετοχή.

«Θα έχουμε κάποια συμμετοχή από το ΔΝΤ, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό», εκτίμησε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Johannes Mayr, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στην Bayern.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v