Μεγάλα πλεονάσματα «ψηφίζει» η Bundesbank

Γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να πιάνει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις; αναρωτιέται η γερμανική κεντρική τράπεζα. Στέκεται ενάντια στην ελάφρυνση χρέους.

Μεγάλα πλεονάσματα «ψηφίζει» η Bundesbank

Αρνητικά τοποθετείται η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα επιχειρηματολογεί υπέρ της δυνατότητας της χώρας να επιτύχει για πολλά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Στο μηνιαίο δελτίο της, η Bundesbank τάσσεται ενάντια στο ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει για πολλά χρόνια τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Δεν είναι σαφές γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να διατηρηθεί για μακρό χρονικό διάστημα, «απαντά» η γερμανική κεντρική τράπεζα. Μετά την επιτυχή εφαρμογή μιας ευρείας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, αυτό θα πρέπει να είναι δυνατό, τονίζει. Στο παρελθόν, ορισμένες χώρες το πέτυχαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους (Βέλγιο, Φινλανδία και Ιταλία).

Πρακτικά δηλαδή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο σκληρό σενάριο που κατέθεσε ο ESM για το ελληνικό χρέος και το οποίο προβλέπει ότι η χώρα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, εάν η Αθήνα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% ως το 2032 και πάνω από 3% ως το 2038.

Στην ανάλυση σημειώνεται ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τονίζει ότι το Eurogroup έχει συζητήσει την πιθανότητα της ελάφρυνσης του χρέους μέσω της επέκτασης των λήξεων και τη μείωση των επιτοκίων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016.

Αλλά ταυτόχρονα σημειώνει ότι το χρέος μειώνεται όταν τηρούνται οι στόχοι του προγράμματος και πως η ελάφρυνση χρέους αποδυναμώνει τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v