Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντάξεις: Πώς ανέβηκε το «κοστούμι» στα 2,26 δισ.

Και τα οικογενειακά επιδόματα που δίνονται μαζί με τις συντάξεις κόβονται από το 2019. Δεν συμπεριλαμβάνονται στο πλαφόν του 18% με αποτέλεσμα να αυξάνεται το «ψαλίδι». Παγωμένες οι συντάξεις έως το 2021. Θα δοθούν αυξήσεις σε όσους έχουν «αρνητικές» προσωπικές διαφορές. Πόσο κοστίζει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών.

Συντάξεις: Πώς ανέβηκε το «κοστούμι» στα 2,26 δισ.

Στα 2,26 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο λογαριασμός από τις περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών καθώς και των οικογενειακών επιδομάτων το 2019. Μάλιστα, το 2020 οι περικοπές θα αγγίξουν τα 2,35 δισ. ευρώ ενώ τον επόμενο χρόνο θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ καθώς θα παραμείνουν παγωμένες, χωρίς αυξήσεις, όλες οι συντάξεις έως το τέλος του 2021.

Αναλυτικά, και τα οικογενειακά επιδόματα του δημοσίου καθώς και τα επιδόματα συζύγου των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, παράλληλα με τις προσωπικές διαφορές θα κοπούν από το 2019, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Μάλιστα, οι περικοπές αυτές θα είναι εκτός του πλαφόν του 18%, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση σε όσους λαμβάνουν τα συγκεκριμένα επιδόματα να ανέρχεται σε έως και 20% με 23%.

Όσο για τις προσωπικές διαφορές το νομοσχέδιο αναφέρει ότι αυτές περικόπτονται από τις κύριες συντάξεις, κατά το μέρος που δεν υπερβαίνει το 18% της καταβαλλόμενης στις 13 Μαΐου 2016 σύνταξης. Μάλιστα, το υπόλοιπο – εάν υπάρχει – της προσωπικής διαφοράς εξακολουθεί να καταγράφεται ως τέτοια και θα βαίνει μειούμενη μέχρι την πλήρη εξάλειψή της με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Το ίδιο ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες μάλιστα το πλαφόν 18% εφαρμόζεται σε σχέση με το ποσό που καταβαλλόταν από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα συνυπολογιστούν στο ανώτατο όριο μειώσεων, και οι περικοπές του καλοκαιριού του 2016. Έτσι, οι περικοπές από το υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ εκτιμώνται για το 2019 σε 232 εκατ. ευρώ, 223 για το 2020 και σε 218 για το 2021.

Επίσης, κόβονται με τον ίδιο τρόπο και οι προσωπικές διαφορές για τις συντάξεις που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν και αφορούν αιτήσεις από το 2016 έως το 2018.

Στον αντίποδα, ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου στις περιπτώσεις που οι προσωπικές διαφορές είναι «αρνητικές» δηλαδή η καταβαλλόμενη σύνταξη είναι μικρότερη από αυτήν που προκύπτει με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2019 η σύνταξη προσαυξάνεται κατά 1/5 της διαφοράς, ώστε να καλυφθεί στο σύνολό της η διαφορά, εντός 5 ετών (έως το 2023).

Στον πάγο έως το 2021

Χωρίς αυξήσεις, παγωμένες θα παραμείνουν οι συντάξεις μέχρι το 2021, καθώς ορίζεται ότι μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2022 η έναρξη αύξησης των συντάξεων με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.

Οι εισφορές

Από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, τα προβλεπόμενα ποσοστά ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες αφενός και όσους υπάγονταν ως αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά για το 2018, η εισφορά υπολογίζεται επί του 85% του ως άνω φορολογητέου αποτελέσματος.

Ο λογαριασμός για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιτηδευματίες και τους αγρότες εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε επιπλέον 53 εκατ. ευρώ για το 2018, ανεβαίνει σε 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ για το 2021.

* Δείτε το πολυνομοσχέδιο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v