Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ 4,19% το 2016

Στο 3,9% το πλεόνασμα σε όρους Eurostat, στο 4,19% σε όρους μνημονίου. Θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα για τα έτη 2019-2020 σημειώνει ο Τζανακόπουλος. Αδικαιολόγητες οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ. Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ 4,19% το 2016

Στα 6,9 δισ. ευρώ υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τον κανονισμό ESA 2010. Ετσι το ποσοστό διαμορφώνεται σε 3,9% του ΑΕΠ, πολλαπλάσιο δηλαδή του μνημονιακού στόχου (0,5% του ΑΕΠ). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέτρηση έχει διαφοροποιήσεις από αυτή που γίνεται με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής.

Με βάση τους κανόνες του προγράμματος, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στο 4,19%. Να σημειωθεί ότι η πιστοποίηση των στοιχείων αναμένεται τη Δευτέρα από τη Eurostat.

Τζανακόπουλος: Θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα

«Οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων», «τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν».

Αυτά σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε τηλεοπτική δήλωσή του, αναφορικά με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%. «Περισσότερο από οκτώ φορές, δηλαδή, πάνω από τον σχετικό στόχο», επισήμανε.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σκοπό, ούτε διάθεση να πανηγυρίσει, καθώς ο λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για γεγονός που αποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι «οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές» και ότι «τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης, που πέρυσι τέτοιον καιρό αλλά ακόμη και σήμερα, μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης διαψεύδονται με πάταγο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτά τη ΝΔ εάν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα ή θα συνεχίσει την «αυτοκαταστροφική πολιτική» που έχει επιλέξει, για να τονίσει ότι αυτό που αφορά την κυβέρνηση «είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία», «πράγμα που για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατό αλλά επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα αποτελέσματα».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2016, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στο 1,3 δισ. ευρώ (0,7% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2016 υπολογίστηκε στα 314,9 δισ. ευρώ (179% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

* Τα έσοδα Γενικής Κυβέρνησης εμφανίζονται αυξημένα στα 87.473 δισ. ευρώ ή 2.653 δισ. ευρώ περισσότερα από αυτά του 2015.

* Οι δαπάνες μειώθηκαν σε μια χρονιά κατά 9,062 δισ. ευρώ καθώς από τα 95.247 δισ. το 2015 περιορίστηκαν σε 86,185 την περασμένη χρονιά. 

Στη συγκεκριμένη χρονιά, η κεντρική κυβέρνηση είχε όφελος 70 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία υποστήριξης του τραπεζικού κλάδου ενώ το 2015 είχε πληρώσει 4,842 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. 

Οπως προαναφέρθηκε, κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ). Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v