Ικανοποιητικά φαίνεται πως κινούνται οι εισπράξεις από εισφορές μη μισθωτών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) καθώς εκτιμάται ότι και τον Φεβρουάριο σταθεροποιήθηκαν γύρω στο 65%, ήτοι κοντά στα 170 εκατ. ευρώ. Βέβαια, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι εάν δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το επόμενο διάστημα τα έσοδα θα μειωθούν δραματικά.
Και αυτό γιατί μπορεί από τους συνολικά 1.422.260 που έλαβαν ειδοποιητήριο για τις εισφορές Φεβρουαρίου να έχουν πληρώσει εισφορές οι 873.000 (61% των ασφαλισμένων των πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ), όμως πολλοί από αυτούς οφείλουν από μικρά ποσά έως αρκετές χιλιάδες ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών. Στην πράξη, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι, παρότι τους δύο πρώτους μήνες του 2017 πλήρωσαν τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, δεν μπορούν να λάβουν ούτε σύνταξη, ούτε ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Το μεγάλο στοίχημα για το υπερταμείο είναι να διατηρήσει τους ασφαλισμένους «εντός του συστήματος», παρότι δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση για τα χρέη, ακόμη κι αν είναι κάτω των 5.000 ευρώ (έχουν ήδη περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών). Η αρχή αναμένεται να γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας, με την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τις εισφορές Μαρτίου. Οι πληρωμές πρέπει να γίνουν εντός 5 εργάσιμων ημερών, καθώς η καταληκτική ημερομηνία καταβολής των εισφορών είναι η 28η Απριλίου.
Αναλυτικότερα, τα πρώτα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης δείχνουν ότι οι εισφορές Φεβρουαρίου, για την πληρωμή των οποίων υπήρχε καταληκτική ημερομηνία η 11η Απριλίου, προσεγγίζουν τα 165 με 170 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμενων 252 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στις 31/3, όταν έληξε και η δεύτερη παράταση που είχε δοθεί για τις εισφορές Ιανουαρίου, οι εισπράξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους και αγρότες άγγιξαν τα 160 εκατ. ευρώ.
Σωρευτικά, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι εισπράχθηκαν 320 με 330 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμενων 504 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, τα έσοδα από εισφορές μη μισθωτών βρίσκονται εντός του στόχου για το 2017, παρότι αντιστοιχούν στο 65% των προβλεπόμενων, καθώς αφενός είχαν προϋπολογιστεί χαμηλά έσοδα από αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αφετέρου τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωναν εισφορές σχεδόν 6 στους 10 ασφαλισμένους.
Πηγές από το υπουργείο Εργασίας πάντως χαρακτηρίζουν ικανοποιητική την πορεία των εσόδων και εκτιμούν ότι και στο τρίμηνο η εικόνα θα παραμείνει θετική. Υπολογίζουν μάλιστα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα παραμείνει θετικό, κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, έναντι προϋπολογισθέντος ελλείμματος κοντά στα 250 εκατ. ευρώ. Βέβαια, στην καλή αυτή πορεία του πλεονάσματος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για τους αγρότες, καθώς μειώνονται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ και αυξάνονται όσοι λαμβάνουν μικρότερη βασική και μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.
Όσο για τις «αστοχίες» στα ειδοποιητήρια, αυτές φαίνεται πως δεν έχουν τέλος, καθώς ταμεία όπως το πρώην ΤΣΜΕΔΕ ή ΤΑΝ δεν έχουν ανανεώσει τα μητρώα τους, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν ειδοποιητήρια και οι συνταξιούχοι, ενώ πιθανότατα εξαιτίας προβλημάτων που αποδίδονται στη διασταύρωση στοιχείων με το TAXIS, δεν έχουν λάβει ακόμη ειδοποιητήρια αρκετές χιλιάδες ασφαλισμένων. Νέες και παλιές αστοχίες που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί εκτιμάται από τη διοίκηση ότι θα αντιμετωπιστούν στα ειδοποιητήρια του Μαρτίου που βρίσκονται επί θύραις.
Όπως προέκυψε και από τους δύο διαγωνισμούς που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, και τα ειδοποιητήρια Μαρτίου δεν θα περιλαμβάνουν εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ. Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται τα αναδρομικά για τους περίπου 270.000 αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, που υποχρεωτικά υπάγονται σε έναν ή και στους δύο αυτούς κλάδους.