Αντιμέτωποι με μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους είναι χιλιάδες συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, εάν οι μειώσεις στις προσωπικές διαφορές ακουμπήσουν και τη συγκεκριμένη ομάδα.
Ο νόμος Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, οδηγεί τις νέες συντάξεις αναπηρίας σε μειώσεις έως και 35% και η ανησυχία είναι διάχυτη στους κόλπους των ατόμων με αναπηρία, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί εάν η απόφαση για περικοπές των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές θα αγγίξει και τις «προσωπικές διαφορές» στις αναπηρικές.
Το θέμα αναμένεται να διευκρινιστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, όταν τόσο τα τεχνικά κλιμάκια όσο και οι επικεφαλής επιστρέψουν στην Αθήνα.
Ήδη, στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται και το τελικό πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε για τον καθορισμό ενιαίων κανόνων στην απονομή και στον υπολογισμό των αναπηρικών συντάξεων σε παλαιούς και νέους δικαιούχους, με «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πόρισμα προβλέπει την εξομοίωση των προϋποθέσεων λήψης σύνταξης αναπηρίας και, βάσει των προτάσεων, θα πρέπει να βελτιωθούν περισσότερο οι όροι για τους νέους ασφαλισμένους.
Την ίδια στιγμή, με το... σταγονόμετρο πληρώνονται οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία, που λόγω επανεξέτασης από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) διεκόπησαν, παρά την πρόβλεψη για παράταση χορήγησης όσο διαρκεί η αναμονή.
Βέβαια, έχει προηγηθεί ο νόμος 4387, ο γνωστός πλέον νόμος Κατρούγκαλου, βάσει του οποίου οι αναπηρικές συντάξεις που θα εκδοθούν θα είναι μειωμένες ακόμη και κατά 35%, με αποτέλεσμα οι νέοι δικαιούχοι να χάνουν έως και το 1/3 της σύνταξης που θα λάμβαναν με τους όρους που ίσχυαν πριν από τον Μάιο του 2016.
Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι για συντάξεις που θα κατατεθούν από τις 13/5/2016 και μετά, τα άτομα με αναπηρία θα παίρνουν:
• Το 40% της εθνικής σύνταξης για ποσοστό αναπηρίας έως 49,99%.
• Το 50% της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν αναπηρία από 50% έως 66,69%.
• Το 75% της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν αναπηρία από 67% έως 79,99%.
• Το 100% της εθνικής σύνταξης για τους βαριά ανάπηρους από 80% και άνω.
Αλλαγές έρχονται και στις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς η αναπηρική σύνταξη θα καταβάλλεται για όλους, ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης και το ταμείο από το οποίο προέρχονταν πριν τη δημιουργία του ΕΦΚΑ:
• Με ένα έτος ασφάλισης, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν συμπλήρωσε το 21ο έτος της ηλικίας του. Για κάθε έτος πέραν του 21ου απαιτούνται 120 επιπλέον ημέρες εργασίας και μέχρι να συμπληρωθούν 1.500 ημέρες ή 5 έτη εργασίας.
• Με 5 έτη εργασίας, εφόσον τα δύο τελευταία έτη ασφάλισης είναι στα πέντε τελευταία χρόνια από το έτος που επήλθε η αναπηρία.
• Με 15 έτη εργασίας οποτεδήποτε.
Την ίδια στιγμή, μεγάλη είναι η καθυστέρηση στην απονομή των αναπηρικών συντάξεων που έχουν παραταθεί προκειμένου ο δικαιούχος να εξεταστεί από την επιτροπή των ΚΕΠΑ. Λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση του επανελέγχου, τα τελευταία χρόνια προβλέπεται παράταση της παροχής για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Το ίδιο συνέβη και φέτος.
Βέβαια, ενώ η προηγούμενη παράταση έληξε στις 31/12/2016, η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε στις 9 Μαρτίου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άτομα με αναπηρία να μένουν για μήνες χωρίς κάποιο εισόδημα.
Καθυστέρηση στις πληρωμές παρατηρείται ακόμη και μετά την έκδοση νέας απόφασης από τα ΚΕΠΑ. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση γυναίκας που λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας από τον ΟΓΑ από το 2004, την κάλεσαν για επανεξέταση στις αρχές του 2016, πέρασε από επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου του 2016, εγκρίθηκε η επαναχορήγηση της σύνταξης και ακόμη, 7 μήνες μετά, δεν έχει πληρωθεί.