Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντάξεις: Από το πρώτο ευρώ οι μειώσεις στις προσωπικές διαφορές

Η κυβερνητική γραμμή για τις περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό. Προσπάθεια να μην υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές. Ποιο είναι το πακέτο με τα αντίμετρα. Τι θα ισχύσει για συλλογικές συμβάσεις-ομαδικές απολύσεις.

Συντάξεις: Από το πρώτο ευρώ οι μειώσεις στις προσωπικές διαφορές

Προσωπικές διαφορές από το πρώτο ευρώ και προσπάθεια να υπάρξει ένα «ταβάνι» προκειμένου να προστατευτούν οι συνταξιούχοι, που σε αντίθετη περίπτωση θα έβλεπαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται ακόμα και κατά 39%, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας που θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο, όταν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας θέλουν το κεντρικό σενάριο που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας να μην αφορά στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι στη διαπραγμάτευση δεν θα τεθούν σε κίνδυνο και οι επικουρικές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά μέτρα θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα προκειμένου στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή νωρίτερα, σε μια έκτακτη συνεδρίαση, να συγκεκριμενοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν από τον Αύγουστο του 2018, καθώς κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Βάσει του σχεδιασμού, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα κοπεί 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ εντός του 2019. Μειώσεις στις προσωπικές διαφορές θα υποστούν 900.000 συνταξιούχοι, καθώς οι υπόλοιποι 500.000 έχουν «αρνητικές» προσωπικές διαφορές. Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, ένα ταβάνι προστασίας ώστε να μη γίνουν πολύ μεγάλες περικοπές. Στην πράξη βέβαια αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το πρώτο ευρώ σε κάθε σύνταξη για την οποία ο επανυπολογισμός βγάζει «θετική» προσωπική διαφορά.

Βάσει των υπολογισμών του υπουργείου, η μέση σύνταξη των 700 ευρώ στο ΙΚΑ δεν θα θιγεί, αλλά θα θιγούν κατώτατες συντάξεις για τις οποίες βέβαια οι προσωπικές διαφορές είναι μικρές.

Τα εργασιακά

Στο σκέλος των εργασιακών, πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν ότι θα νομοθετηθεί άμεσα η άρση της αναστολής της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Απαντώντας μάλιστα σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που χαρακτήρισε «άνθρακες» τον θησαυρό στα εργασιακά, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ο νόμος του 2011 έθετε σε αναστολή τις δύο αυτές αρχές όσο διαρκούν τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Κατά συνέπεια θα παρέμεναν οι δύο αυτές αρχές παγωμένες ακόμα και μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, αν δεν υπήρχε η νομοθετική παρέμβαση που σχεδιάζεται.

Στο θέμα των επιτρεπόμενων απολύσεων, πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι τα όρια δεν αλλάζουν, ενώ στην περίπτωση των ομαδικών απολύσεων θα καταργηθεί το υπουργικό βέτο και η προέγκριση θα δοθεί ως αρμοδιότητα σε επιτροπή με ισομερή τριμερή εκπροσώπηση υπουργείου-εργοδοτών-εργαζομένων.

Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο θα υπάρξουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις άδειες και στους λόγους απόλυσης, με προσθήκη ποινικών λόγων για τους οποίους θα προβλέπεται απόλυση συνδικαλιστή, ενώ δεν θα αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων για απεργία.

Οσον αφορά στα «θετικά μέτρα» που θα θεσμοθετηθούν παράλληλα με τα αρνητικά και θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, ο σχεδιασμός (που και αυτός θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών) περιλαμβάνει:

* Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ και κλιμάκωση για τους υπόλοιπους ως εξής: από 700 ως 1.200 ευρώ εισόδημα από συντάξεις, μείωση συμμετοχής κατά 50% (σήμερα η συμμετοχή είναι 0, 10 και 25%, ανάλογα με τα φάρμακα και την ασθένεια). Από 1.200 ευρώ και πάνω, μείωση της συμμετοχής κατά 25%.

* Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί: 60 ευρώ για το πρώτο και 90 ευρώ για το δεύτερο (σήμερα 40 ευρώ).

* Επιδότηση ενοικίου με έως 80 ευρώ, ανάλογα τα εισοδηματικά κριτήρια και την οικογενειακή κατάσταση, και στόχο να καλυφθεί το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας.

* Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών μεταξύ 0 και 4 ετών με 150 εκατομμύρια ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.

* Δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας. Στον Δημόσιο Τομέα οι θέσεις θα αφορούν κυρίως στο κοινωνικό κράτος, ενώ στον ιδιωτικό θα αφορά κυρίως νέους υψηλών προσόντων με στόχο την ανάσχεση του brain drain.

* Επέκταση των σχολικών γευμάτων στον μισό παιδικό πληθυσμό δημοτικού - γυμνασίου. Ο στόχος περιλαμβάνει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 παιδιά του δημοτικού και 150.000 παιδιά του γυμνασίου.

* Χρηματοδότηση του ΠΔΕ με περίπου 300 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακές δράσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v