Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πλαφόν» στη μείωση συντάξεων θέλει η κυβέρνηση

Οι σχεδιασμοί για να μπει οροφή στις μειώσεις που θα έρθουν το 2019. Πώς θα λειτουργήσουν ως μπαλαντέρ οι επικουρικές συντάξεις. Το περίγραμμα της συμφωνίας για συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις και απεργίες. Ποιοι ωφελούνται από τα αντίμετρα.

«Πλαφόν» στη μείωση συντάξεων θέλει η κυβέρνηση

Οροφή στο ύψος των περικοπών, πέριξ του 20% με 25%, επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, μετά την αποδοχή για ψαλίδι 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις εντός του 2019.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου και ιδιαίτερα του υπουργείου Εργασίας είναι να οριστεί ένα ανώτατο όριο μειώσεων στις συντάξεις, προκειμένου να προστατευθούν οι συνταξιούχοι από περικοπές που σε αντίθετη περίπτωση (εάν δηλαδή κοβόταν στο σύνολό της η προσωπική διαφορά) θα άγγιζαν και το 39%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης έγινε αποδεκτή από το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις.

Στο υπουργείο Εργασίας, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, επεξεργάζονται σενάρια που περιλαμβάνουν ένα «μεικτό» σύστημα περικοπών, με την εμπλοκή και των επικουρικών συντάξεων, εφόσον τα νούμερα δεν βγαίνουν μόνο από τις κύριες, υπό την προϋπόθεση ότι «οι αριθμοί θα βγουν».

Βάσει του σχεδίου, ο κύριος όγκος των εξοικονομήσεων (περίπου 0,9% του ΑΕΠ) θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των προσωπικών διαφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η προσωπική διαφορά να μειώνεται τόσο, ώστε η συνολική σύνταξη να μη μειώνεται πάνω από 20%. Μικρότερου μεγέθους μειώσεις θα υπάρξουν και στις επικουρικές συντάξεις, επίσης μέσω των προσωπικών διαφορών, όπως αυτές έχουν ήδη υπολογιστεί. Στον τελικό λογαριασμό, ένα μικρό κομμάτι της τάξης του 0,05% του ΑΕΠ ενδέχεται να εξοικονομηθεί από το πάγωμα των νέων συντάξεων.

Όσο για τα στοχευμένα αντίμετρα που εξετάζει η κυβέρνηση, ειδικά για τους συνταξιούχους εξετάζεται η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, η οποία θα εφαρμοστεί αναλογικά με το ύψος της σύνταξης. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να μηδενιστεί η συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων.

Παράλληλα, εντός των λεγόμενων αντίμετρων, περιλαμβάνονται δράσεις για την ενίσχυση της οικογένειας με επέκταση του επιδόματος σε πρώτο και δεύτερο παιδί, επιδότηση θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά, στοχευμένο στεγαστικό πρόγραμμα με επιδότηση ενοικίου, επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών προκειμένου να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών έως 4 ετών, αύξηση των σχολικών γευμάτων ώστε τουλάχιστον το 1/2 των παιδιών δημοτικού και γυμνασίου να τα λαμβάνουν, καθώς και αναπτυξιακές δράσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα εργασιακά

Στο μέτωπο των εργασιακών, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, η όποια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αλλάξει μετά τη λήξη του προγράμματος, ήτοι το 2018.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση απορρίπτει την αύξηση του ποσοστού στο 10%, αλλά θα φύγει η προέγκριση από τον υπουργό. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν στον συνδικαλιστικό νόμο (κυρίως στα συνδικαλιστικά δικαιώματα υποστήριξε μιλώντας στον AΝΤ1 η αρμόδια υπουργός), αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν δέχεται επαναφορά του λοκάουτ.

Στα εργασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί άμεσα η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, από τον Σεπτέμβριο του 2018, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης ως προς το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Αλλαγές θα υπάρξουν στο θέμα της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, με την τελική απόφαση να περνά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Άλλωστε, μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου άνοιξε ο δρόμος για νομοθετική παρέμβαση από πλευράς υπουργείου Εργασίας.

Τέλος, αλλαγές θα υπάρξουν και στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι απορρίφθηκαν οι πιέσεις για αλλαγή στον τρόπο λήψης απόφασης αναφορικά με τις απεργίες, συμφωνήθηκε τελικά να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένα συνδικαλιστικά προνόμια (π.χ. συνδικαλιστικές άδειες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v