Μίνι θρίλερ με τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών

Για επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για εργασιακά-συντάξεις, αφορολόγητο, μιλά το Reuters. Πηγές των Βρυξελλών επιβεβαιώνουν την πρόοδο, όχι όμως και την τελική συμφωνία. Τι λέει η Αθήνα.

Μίνι θρίλερ με τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών

Την προκαταρκτική συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, στα δημοσιονομικά και στο θέμα της ενέργειας επιβεβαιώνουν στο Reuters πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, που ρωτήθηκαν σχετικά, υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, ενώ η Κομισιόν δια της εκπροσώπου της σημειώνει ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών». Μάλιστα πηγή της Κομισιόν υποστηρίζει ότι δεν είναι ακριβές το τηλεγράφημα: υπάρχει πρόοδος αλλά όχι οριστική συμφωνία, τονίζει. 

Από την πλευρά του κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε στο ΑΠΕ ότι όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως. Συγκεκριμένα, απάντησε αναφορικά με το τηλεγράφημα: "Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή ".

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η συμφωνία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αναφορικά με τη ΔΕΗ, η συμφωνία προβλέπει να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Οπως έγραψε το Euro2day.gr από το πρωί, η αίσθηση ότι η τεχνική συμφωνία «κλείνει» είναι διάχυτη σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. «Εχουμε συμφωνήσει στο 99%. Θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα για το 1%;» ήταν το (ρητορικώς προβαλλόμενο) ερώτημα που έθετε χθες το βράδυ, σε κατ' ιδίαν συζήτηση στη Βουλή, κορυφαίος υπουργός σε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των δύσκολων σημείων, όπως αυτό που θέλει να πωλούνται, σ' αυτή τη φάση, λιγνιτικές μονάδες (αν και όχι μόνο οι ρυπογόνες), με τη διάθεση των υδροηλεκτρικών να μπαίνει σε δεύτερη φάση και μόνο εάν δεν πετύχει το πρώτο στάδιο.

Ως προς το εργασιακό, οι πληροφορίες ανέφεραν από χθες ότι «παίρνουμε» τις συλλογικές διαπραγματεύσες αλλά με επαναφορά τους μετά τη λήξη του δανειακού προγράμματος (ώστε «να ισχύσουν από το 2019»), μπαίνουν στο συρτάρι η αύξηση των ομαδικών απολύσεων και η ανταπεργία, αλλά «δίνουμε κάτι» στον συνδικαλιστικό νόμο. Τι; Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «μάλλον» την απόφαση απεργιών με σαφή πλειοψηφία επί των εγγεγραμμένων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v