Την έκδοση νέας σειράς διευκρινιστικών εγγράφων και οδηγιών, προκειμένου να λυθούν προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν και με τις τελευταίες εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, προανήγγειλε χθες η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά.
Τρεις μόλις ημέρες πριν από την εκπνοή και της παράτασης για την πληρωμή των εισφορών Ιανουαρίου, το υπουργείο έθεσε χθες σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης για τα “μπλοκάκια” ενώ εξέδωσε τρεις εγκυκλίους με τις οποίες διευκρινίζει τα πακέτα κάλυψης βάσει των οποίων ασφαλίζονται όσοι εκδίδουν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, οι ιδιωτικοί γιατροί και οι δημοσιογράφοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Παρ’ όλα αυτά παραμένουν πολλά θολά ή γκρίζα σημεία του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών, που προκαλούν ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασφαλισμένους.
Όπως μάλιστα είπε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διαδικτυακό κόμβο taxheaven.gr, όσοι δεν έχουν ακόμη και σήμερα λάβει ειδοποιητήρια παρότι έχουν εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα θα πρέπει να πάνε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ να το δηλώσουν. Έγγραφη καταγγελία στον ΕΦΚΑ οφείλουν να κάνουν κι όσοι αμφισβητούν το ποσό των εισφορών που τους επιβλήθηκε, καθώς και όσοι έλαβαν ειδοποιητήριο πληρωμής, παρότι έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017. Από το ταμείο θα πρέπει να περάσουν και όσοι έχουν ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα, δεν τους έχει όμως εκδοθεί ακόμη ειδοποιητήριο...
Σύμφωνα με την κ. Βρακά, εντός των επόμενων ημερών θα επανεκδοθούν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Φεβρουαρίου, προκειμένου να διορθωθούν λάθη. Να σημειωθεί εδώ ότι η προθεσμία πληρωμής των εισφορών Φεβρουαρίου λήγει τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου. Όσο για τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, αυτές θα αναρτηθούν με τα ειδοποιητήρια Μαρτίου και η αποπληρωμή των εισφορών θα γίνει σε δόσεις, οι οποίες θα επιμεριστούν τους επόμενους μήνες.
Στην περίπτωση ασφαλισμένων που για την απασχόλησή τους σε έως δύο εργοδότες αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, η κ. Βρακά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δυνατότητας να μην καταβληθούν οι εισφορές που προβλέπονται στα ειδοποιητήρια που έλαβαν, εφόσον οι εργοδότες υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις. Μένει βέβαια να διευκρινιστεί τι θα γίνει εάν από τους δύο εργοδότες μόνο ο ένας δεχθεί να υποβάλει ΑΠΔ και να αναλάβει μέρος από την καταβολή εισφορών.
Διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν με εγκύκλιο για το τι θα πληρώνουν και ποια είναι τα πακέτα κάλυψης για τους έμμισθους δικηγόρους. Εγκύκλιος θα εκδοθεί για την εφαρμογή του ανώτατου πλαφόν σε περιπτώσεις ομίλου, για την καταβολή εισφορών υπέρ ανεργίας και για τους τίτλους κτήσης καθώς και για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Διευκρινίσεις αναμένονται και για το μέρισμα που λαμβάνουν ως αμοιβή για τη συμμετοχή τους στα Δ.Σ. εταιρειών, μέτοχοι με ποσοστό άνω του 3%, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες, ειδοποιητήρια για πληρωμή εισφορών έλαβαν ακόμη και συνταξιούχοι μικρομέτοχοι που δήλωσαν στην εφορία μερίσματα από τις μετοχές που διαθέτουν.
Προβλήματα προκύπτουν εκ νέου και από τη χθεσινή εγκύκλιο για τα μπλοκάκια, καθώς προβλέπεται ότι εργοδότης και εργαζόμενος (τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέλη) οφείλουν να υπογράψουν σύμβαση, η οποία άμεσα θα πρέπει να καταχωρίζεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη αμφισβητούμενη διαδικασία, καθώς αν εξαρχής ήταν δύσκολο να πιέσει ο εργαζόμενος τον εργοδότη του ώστε να αναλάβει την καταβολή των εισφορών κατά τα 2/3, πλέον η υποχρέωση υπογραφής σύμβασης καθιστά την όλη διαπραγμάτευση απίθανη.
Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι αφορά ασφαλισμένους (παλαιούς και νέους) που προσφέρουν εργασία σε έναν ή δύο εργοδότες, για την οποία θα έπρεπε να ασφαλιστούν στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ ή ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Ειδικότερα, αφορά:
- απασχολούμενους σε έναν ή έως δύο εργοδότες, οι οποίοι αμείβονται αποκλειστικά με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
- απασχολούμενους σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί που προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλον ή άλλους -έως δύο- εργοδότες από τους οποίους αμείβονται με “μπλοκάκι”.
- απασχολούμενους σε έναν εργοδότη, που προσφέρουν στον ίδιο εργοδότη διαφορετικές υπηρεσίες μέσω Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών.
Αν και στην πράξη όλες οι παραπάνω περιπτώσεις υποκρύπτουν την ύπαρξη παροχής εξαρτημένης εργασίας, η οποία θα έπρεπε να εμπίπτει άμεσα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με βάση το άρθρο 38 για τη μισθωτή απασχόληση, η εγκύκλιος υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν αφορά ασφαλισμένους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Και δεν θα μπορούσε άλλωστε να αναφέρει κάτι άλλο, καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρόκειται για μια ασφαλιστική ρύθμιση που “προσκρούει” στην ισχύουσα εργατική νομοθεσία...
Στην εγκύκλιο δεν υπάγονται επίσης οι ασφαλισμένοι που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε έναν εργοδότη και λαμβάνουν μέρος των αποδοχών τους ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω ΔΠΥ, καθώς για το σύνολο των αποδοχών θα καταβάλλονται εισφορές με βάση το άρθρο 38 (αφορά τους μισθωτούς).
Όπως δεν υπάγονται και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή, ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση.
Ως ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών ορίζονται τα 586 ευρώ τον μήνα, ενώ ως ανώτατο όριο ασφαλιστέου εισοδήματος οι 5.860 ευρώ τον μήνα. Το ανώτατο όριο εφαρμόζεται δε και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά στην εισφορά ασφαλισμένου.
Συνολικά οι εισφορές φθάνουν έως και το 38,1% (16,72% για τον εργαζόμενο και 21,38% για τον εργοδότη), οι οποίες υπολογίζονται ως εξής:
*20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης (6,67% για τον εργαζόμενο και 13,3% για τον εργοδότη)
*6,45% για παροχές ασθένειας σε είδος (2,15% και 4,30% για εργαζόμενο και εργοδότη αντίστοιχα)
*0,65% για παροχές ασθένειας σε χρήμα (0,40% και 0,25%)
*7% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης (από 3,5% για εργαζόμενους και εργοδότες)
*4% για τον κλάδο εφάπαξ, το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου ο εργαζόμενος.
Βέβαια, ξεκαθαρίζεται ότι η υποχρέωση καταβολής εισφορών για τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (εφάπαξ) προκύπτει στις περιπτώσεις που λόγω της ιδιότητας ή της δραστηριότητας υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση των κλάδων αυτών.
Οι εργοδότες, εάν δεν είναι, θα πρέπει να απογραφούν στο Μητρώο Εργοδοτών, να υπογράψουν σύμβαση με τον “αντισυμβαλλόμενο - εργαζόμενο” με ορισμένη χρονική διάρκεια, να την υποβάλουν στον ΕΦΚΑ και στη συνέχεια να υποβάλουν ΑΠΔ όπως και για το υπόλοιπο προσωπικό.
Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπογράψουν τη σύμβαση και να κάνουν αποδοχή στο ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα που θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία της σύμβασης. Και βέβαια, εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ (που σημαίνει ότι θα έχει αρνηθεί και την υπογραφή σύμβασης), ο εργαζόμενος οφείλει να προχωρήσει σε καταγγελία.