Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 14 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε καταναλωτικά, στεγαστικά και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μεταφέρει για διαχείριση η Eurobank στην ειδική εταιρεία FPS, η οποία έλαβε άδεια διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η ανάθεση της διαχείρισης των 14 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει άμεσα και η μεταφορά των δανείων θα ολοκληρωθεί εντός του 2017.
Πέραν του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, η FPS στοχεύει να πάρει και «εξωτερικές δουλειές» καθώς σύμφωνα με το στρατηγικό της πλάνο είναι έτοιμη να αναλάβει και τη διαχείριση κόκκινων δανείων, τα οποία θα εξαγοραστούν από ξένα funds. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν εντός του 2017 σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 4-5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων έως το 2019.
Και ενήμερα
Με δεδομένο ότι το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στις τράπεζες να μεταφέρουν στις εταιρείες διαχείρισης και ενήμερα δάνεια, στόχος της FPS είναι να αποτελέσει πόλο έλξης και για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων. Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για ενήμερα μεν δάνεια, ρυθμισμένα και μη, τα οποία όμως παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια καθώς οι κάτοχοί τους χρωστούν 1-2 δόσεις.
«Πέραν του στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπάρχει και η συγκεκριμένη κατηγορία. Πρέπει να δράσουμε προληπτικά. Εξάλλου, το θεσμικό πλαίσιο μας δίνει τη δυνατότητα να προλάβουμε», τονίζει στο Euro2day.gr αρμόδιο στέλεχος.
Όφελος
Οι ελληνικές τράπεζες αποδεικνύουν ότι η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ίδιες αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον έλεγχο των εν λόγω δανείων, αλλά και των εσόδων που θα φέρει η ενεργή διαχείρισή τους.
«Είμαστε όλοι με την πλάτη στον τοίχο καθώς οι αξίες, εξαιτίας της οκταετούς ύφεσης, έχουν καταβαραθρωθεί. Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργητικού των τραπεζών, το οποίο έχει υποτιμηθεί και εφόσον η οικονομία μπει σε αναπτυξιακή τροχιά θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος και καταλήγει: «Θα είναι καλύτερο και για τους πελάτες μας σε σχέση με το αν η διαχείριση του δανείου τους γινόταν από κάποια ξένη εταιρεία».
Υπενθυμίζεται ότι πλην της Eurobank, δική της εταιρεία διαχείρισης με συμμετοχή σε ποσοστό 50% έχει συστήσει και η Alpha Bank, την Aktua Hellas.
H ανακοίνωση της Eurobank
Η Eurobank πραγματοποιεί ένα ακόμα βήμα με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου της, «Eurobank Financial Planning Services» (Eurobank FPS) η οποία θα δραστηριοποιείται στη νέα αγορά εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π), βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου (Ν4354/2015).
Η Eurobank FPS είναι η πρώτη θυγατρική τράπεζας που εξασφάλισε την απαιτούμενη άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διαχείριση απαιτήσεων στην ελληνική αγορά.
Βασικό αντικείμενο εργασιών της Eurobank FPS, είναι κατά προτεραιότητα η εξεύρεση συναινετικών λύσεων για οφειλέτες και η διαχείριση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με έμφαση στην εξυγίανση χαρτοφυλακίων μέσω καινοτόμων μεθόδων, εξελιγμένων συστημάτων πληροφορικής, εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών συμβούλων και νέων προϊόντων.
Η Eurobank FPS αναλαμβάνει να διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο ύψους €14 δισ ευρώ από οφειλές ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, ενώ στόχος είναι επίσης να αναλάβει και την διαχείριση χαρτοφυλακίων τρίτων, επενδύοντας σε “best practices”της εγχώριας και διεθνούς αγοράς.
Η Eurobank FPS προήλθε από τη μετατροπή της υφιστάμενης έως πρόσφατα «Eurobank Διαχείρισης Απαιτήσεων Α.Ε» σε εταιρεία λειτουργίας στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου. Θα ακολουθήσει νομική συγχώνευση της «Eurobank Υπηρεσίες Ενημέρωσης Οφειλετών Α.Ε» και περαιτέρω ανάπτυξη της νέας εταιρείας με μονάδες και υπηρεσίες εναρμονισμένες με το νέο θεσμικό πλαίσιο αξιοποιώντας τις εξελίξεις που δυναμικά διαμορφώνουν την ελληνική και διεθνή αγορά σε θέματα διαχείρισης οφειλών.
Σκοπός της εταιρίας είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της υπό όρους διαφάνειας αξιοποιώντας στο μέγιστο τις στρατηγικές, τις υποδομές, τα συστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό και επιδεικνύοντας υπευθυνότητα προς το κοινωνικό σύνολο.