Στουρνάρας: Μείωση πλεονασμάτων στο 2% από το 2021

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση βάζει σε κίνδυνο τις προβλέψεις της Κομισιόν, τονίζει. Επρεπε να κλείσει… χθες. Επικίνδυνη για την ανάπτυξη η υπερφορολόγηση. Εχουν γίνει πολλά την περίοδο της κρίσης.

Στουρνάρας: Μείωση πλεονασμάτων στο 2% από το 2021

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη (2,7% του ΑΕΠ φέτος και 3,1% του ΑΕΠ το 2018) βασίζονται στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε… χθες, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Κάθε καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο αυτούς τους στόχους, τόνισε.

Ανέδειξε έτσι τη σημασία του γρήγορου κλεισίματος της αξιολόγησης.

Όπως είπε η χώρα έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια το θέμα της ανταγωνιστικότητας και αυτό φαίνεται στην αποκατάσταση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αλλά και στην πορεία των εξαγωγών. Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν ανοικτά θέματα στην οικονομία: η ανεργία, το χρέος αλλά και τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα έχει αποκατασταθεί η ελαστικότητα στην αγορά εργασίας και η ανεργία το τελευταίο διάστημα κινείται καθοδικά.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια σημείωσε ότι έχουν μπει φιλόδοξοι στόχοι, αλλά και ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα κινήσεις σε ότι αφορά την ρύθμιση που θα προσφέρει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Εδωσε έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί η υψηλή φορολογία γιατί είναι «επικίνδυνη για την ανάπτυξη». Η πρόταση της ΤτΕ είναι να παραμείνει ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ ως το 2020 γιατί χρειάζεται μικρή προσπάθεια για να επιτευχθεί. Πρέπει όμως να πείσουμε τους δανειστές ότι πρέπει να μειωθεί το ποσοστό το 2021 στο 2% του ΑΕΠ, ώστε το περιθώριο να διατεθεί για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως τόνισε αυτό μπορεί να γίνει διατηρώντας την βιωσιμότητα χρέους αν συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις και «μέτρια» μείωση χρέους με επέκταση των λήξεων και παράλληλη αξιοποίηση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως είπε ελάχιστες χώρες έχουν πετύχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για περίοδο που φτάνει τη δεκαετία. Αυτό το σενάριο όπως είπε εξασφαλίζει βιωσιμότητα χρέους, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να πείσουμε τους δανειστές ότι είτε θα βοηθήσουν να πετύχουμε υψηλότερη ανάπτυξη, είτε θα προσφέρουν μια ήπια ελάφρυνση χρέους.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο ESM πρέπει να γίνει ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ το οποίο θα λειτουργεί ως δανειστής τελευταίας ευκαιρίας.

 

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Στουρνάρα (στα αγγλικά) δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v