Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τις εκκρεμούσες συντάξεις και τις κατηγορίες ότι προχωρά σε «ξήλωμα» του νόμου Κατρούγκαλου. «Υπενθυμίζουμε στους ανησυχούντες για την άμεση έκδοση συντάξεων ότι οι εκκρεμείς συντάξεις από το έτος 2013 την 1/1/2015, ξεπερνούσαν τις 160.000 και έχουν ήδη μειωθεί σε 95.000. Η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του.
Οπως συμπληρώνει «η τροπολογία για τον προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που προκύπτουν με τις προβλέψεις του Ν.4387/2016, δηλαδή, των συντάξεων που θα καταβληθούν σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαΐου 2016, δεν επηρεάζει τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης που προηγήθηκαν, καθώς αυτές θα εκδοθούν στη βάση αιτήσεων που υποβλήθηκαν πριν την 13η Μαΐου και στις οποίες εντάσσονται οι εκκρεμούσες 95.000. Επομένως, είναι απολύτως ανακριβή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων και σε ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου».
«Η τροπολογία που εισάγει το Υπουργείο προς ψήφιση μετά από επεξεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανταποκρίνεται απολύτως στην σχετική πρόταση της ΕΛΣΤΑΤ για τον εφαρμοστέο συντελεστή υπολογισμού του ύψους των συντάξεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.4387/2016. Επομένως, δεν πρόκειται για αλλαγή διατάξεων και για ξήλωμα του νόμου αλλά για ρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική εφαρμογή του.
Το ίδιο ανακριβής είναι η αναφορά για κατάργηση της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 39 (μπλοκάκια), η θέσπιση της οποίας, όπως έχουμε δηλώσει αποβλέπει στην αποκατάσταση της κανονικότητας στους όρους παροχής εξαρτημένης εργασίας.
Τα θέματα που αφορούν στην διασφάλιση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας θα εξακολουθούν να μας απασχολούν και θα συμβάλλουμε σταθερά στην διαμόρφωση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας στον χώρο της ΕΕ. Αυτή η πολιτική μας διατυπώθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης, όπου συζητήθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες για την παροχή ίσης αμοιβής για ίση εργασία που παρέχεται εντός της ΕΕ», καταλήγει.