Ξεκινάει εντός του Μαρτίου η νέα φάση πληρωμών των εφάπαξ, από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΕΤΕΑΕΠ), στο οποίο εντάχθηκαν από την αρχή του χρόνου όλα τα ταμεία που καταβάλλουν τέτοιες παροχές. Η ενοποίηση αυτή μάλιστα ήταν σύμφωνα με τη διοίκηση του υπερ-επικουρικού και η βασική αιτία εκ νέου παγώματος πληρωμών.
Πλέον, η ένταξη όλων των ταμείων πρόνοιας στο υπερ-επικουρικό ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταβάλει στο ταμείο τα 50 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τον Φεβρουάριο.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 κι αν τα χρήματα δεν απορροφηθούν, θα πρέπει να επιστραφούν στο υπουργείο Οικονομικών. Συνεπώς, οι υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να ξεκινήσει άμεσα η πληρωμή των εφάπαξ, να απορροφηθούν σταδιακά και τα χρήματα του Φεβρουαρίου και να μη χαθούν χρήματα από τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα.
Στην ουρά βρίσκονται περίπου 25.000 εφάπαξ δημόσιων υπαλλήλων και μάλιστα, για τις 21.000 έχουν ήδη εκδοθεί και οι συνταξιοδοτικές πράξεις. Συνολικά στον νέο λογαριασμό Πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ εκκρεμούν περί τις 60.000 αιτήσεις για εφάπαξ βοήθημα από δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Βάσει του σχεδιασμού, το πρώην Ταμείο Πρόνοιας δημόσιων υπαλλήλων θα λάβει 396 εκατ. ευρώ εντός του 2017, για να εξοφλήσει τουλάχιστον 18.000 εφάπαξ. Ο προγραμματισμός προέβλεπε εκταμίευση 50 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Φλεβάρη και μέχρι τον Σεπτέμβρη (η τελευταία δόση ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ).
Περί τις 20.000 αιτήσεις εκκρεμούν στα πρ. Ταμεία Πρόνοιας ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ) και ευρύτερου Δημόσιου - Τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ). Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Θανάση Καποτά, δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ καθώς τα ποσά του Φεβρουαρίου θα απορροφηθούν στο μεσοδιάστημα και σίγουρα πριν από τον Σεπτέμβριο.
Στελέχη του νέου Ταμείου βέβαια εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν θα μπορέσουν οι υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ να απορροφήσουν το σύνολο των κονδυλίων, κυρίως λόγω της ενοποίησης και των διοικητικών και τεχνικών προβλημάτων που αυτή δημιούργησε.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη φάση καταβολής εφάπαξ μέσω του προγράμματος πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 και μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου εκδόθηκαν συνολικά 14.375 εφάπαξ.
Τα νέα εφάπαξ θα εκδοθούν πλέον με τον νέο τρόπο υπολογισμού, που οδηγεί σε σημαντικές περικοπές που προσεγγίζουν το 22%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέσο εφάπαξ στο Δημόσιο για το 2014 κυμαίνεται μεταξύ 22.000 και 23.000 ευρώ, μειωμένο από 15,64% έως 18,26% σε σύγκριση με το βοήθημα που έλαβαν υπάλληλοι με αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα, που έφυγαν πριν από την 1/9/2013. Μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης όσοι αποχώρησαν μετά την 1/1/2014, καθώς το νέο εφάπαξ έχει δύο σκέλη και υπολογίζεται με μεικτό τρόπο:
• Τα χρόνια πριν από το 2014 υπολογίζονται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας.
• Για τα χρόνια μετά το 2014 ισχύει εντελώς νέο σύστημα, με μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση, ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας. Στην πράξη, αν τα έσοδα μιας χρονιάς είναι αυξημένα έναντι της προηγούμενης, τότε το εφάπαξ δίνεται με προσαύξηση.
Ειδικότερα για το 2014 και το 2015 θα δοθεί επιστροφή εισφορών. Ειδικοί εκτιμούν πως για κάθε πλήρες έτος μετά την 1/1/2014, το εφάπαξ θα απομειώνεται κατά 0,7% - 0,9% επιπλέον για τα ίδια έτη ασφάλισης.