Σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργίες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε οργανωτικό και διοικητικό χάος, διαπιστώνουν στα πρώτα βήματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων σε αυτόν.
Με στόχο την επίλυση κάποιων από αυτά τα προβλήματα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί νομοσχέδιο που προβλέπει την «επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και άλλες διατάξεις».
Η ύπαρξη του σχετικού σχεδίου νόμου αποκαλύφθηκε μέσω της εγκυκλίου που εκδόθηκε για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας των εργαζόμενων με λίγα ένσημα και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν σχετίζεται με τις νέες απαιτήσεις των δανειστών και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με περικοπές συντάξεων.
Αναλυτικά, οργανωτικό και διοικητικό χάος στη λειτουργία του ΕΦΚΑ και έντονη ανησυχία για τις συνέπειες που ενδέχεται αυτό να έχει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, περιγράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στο ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) και η Ομοσπονδία υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ), που προχωρούν την Πέμπτη 2 Μαρτίου σε προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου. Δύο μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του υπερταμείου, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων περιγράφουν καταστάσεις εκτός ελέγχου, που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, ενδέχεται να οδηγήσουν στο απόλυτο χάος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα -μεγαλύτερα ή μικρότερα- είναι δεκάδες. Το Μητρώο του ΕΦΚΑ δεν λειτούργησε, ούτε λειτουργεί ακόμη ολοκληρωμένα. Έχουν γίνει τεράστια λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τα Μητρώα των επιμέρους υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων. Υπάρχει μάλιστα παράδειγμα ασφαλισμένων γυναικών με συνωνυμία όπου συγχωνεύθηκαν τα μητρώα τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει για το σύστημα μόνο η μία.
Το κομφούζιο δεν τελειώνει εδώ. Στην καταχώριση για την ίδια, μία πλέον ασφαλισμένη, εμπλέκεται και ασφαλιστική ιστορία δύο αντρών από άλλα ταμεία, λόγω ταύτισης των Αριθμών Μητρώων σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Το αλαλούμ αυτό, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, έχει ως αποτέλεσμα κατά τη λειτουργία, όχι μόνο των εφαρμογών Μητρώου αλλά και των Συντάξεων, της Ανακεφαλαίωσης και των Παροχών, να υπάρχει αναστολή της διαδικασίας για την απόδοση σύνταξης θανάτου κι εξόδων κηδείας αλλά και πάγωμα στην υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, λόγω των λαθών ή και σε ορισμένες περιπτώσεις της ανυπαρξίας Μητρώου.
Τα υπηρεσιακά σημειώματα που στέλνονται για διόρθωση στοιχείων και λαθών έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που οι υπάλληλοι των τοπικών καταστημάτων αδυνατούν να τα διαχειριστούν. Τα αποστέλλουν με e-mail στη Διεύθυνση Ειδικού Προγράμματος ΕΦΚΑ προς επίλυση και πλέον, η όποια δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης έχει ξεπεραστεί...
Προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες Μητρώου, όλα τα εντασσόμενα Ταμεία χρησιμοποιούν παράλληλα δύο λειτουργικά συστήματα: του ΕΦΚΑ και το λειτουργικό σύστημα του παλαιού φορέα. Έτσι για παράδειγμα ένας μισθωτός ασφαλισμένος απογράφεται στον ΕΦΚΑ αλλά αποκτά ασφαλιστική ικανότητα στο ΙΚΑ, καθώς η εφαρμογή απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας δεν υπάρχει ακόμη στον ΕΦΚΑ. Κανένας δεν έχει πληροφορηθεί με ποιο τρόπο και πότε όλες αυτές οι ασφαλιστικές ικανότητες που έχουν αποδοθεί στα τοπικά λειτουργικά συστήματα, θα μεταφερθούν στον ΕΦΚΑ. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν επίσης για τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σχετικά με την αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί όπως γίνεται κάθε χρόνο για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις.
Στο οργανωτικό αλαλούμ προστίθενται και επιμέρους προβλήματα... καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα η έλλειψη βενζίνης που ακινητοποιεί τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα του ΙΚΑ, κάτι που με τη σειρά του προκαλεί σοβαρές δυσχέρειες στη διακίνηση της αλληλογραφίας, συνταξιοδοτικών φακέλων αλλά και στη διαδικασία των ελέγχων και της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ μέσω των κατ' οίκον επισκέψεων.
Παράλληλα εκκρεμούν και σοβαρότατα κεντρικά ζητήματα που αφορούν στις εφαρμογές και στα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα (απονομή συντάξεων, έσοδα κ.λπ.), στον κανονισμό ασφαλιστικής λειτουργίας και στον κανονισμό παροχών, για τα οποία δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η έλλειψη χαρτιού στην περίπτωση του τέως ΟΑΕΕ επιτείνει την αναμονή τουλάχιστον 3.000 ασφαλισμένων για την έκδοση της σύνταξής τους.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης καθεστωτικές διαδικασίες στη μετακίνηση του προσωπικού, με παράκαμψη του υπαλληλικού κώδικα.
Και ζητούν μεταξύ άλλων:
- Τη διεύρυνση του ενδεκαμελούς (προς το παρόν είναι εννιαμελές) Δ.Σ. του ΕΦΚΑ σε δεκαεπταμελές, με την άμεση αναλογική συμμετοχή εκπροσώπων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων όλων των κλάδων και των κατηγοριών. Επίσης ζητούν διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, ενίσχυση και κατοχύρωση υψηλού βαθμού αυτονομίας έναντι των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Υπαγωγή του ΚΕΑΟ στον έλεγχο όχι αποκλειστικά του Διοικητή (δηλαδή του Υπουργού) αλλά του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ.
- Την κατάργηση κάθε σχετικής διάταξης που επιτρέπει στο «μακρύ χέρι» της πολιτικής ηγεσίας να «λεηλατεί» κατά το δοκούν τα αποθεματικά του Ταμείου. Απόλυτη προστασία και αυτοδιαχείριση από το νέο Δ.Σ. της κινητής και ακίνητης περιουσίας εντός συγκεκριμένου αυστηρού θεσμικού πλαισίου.
- Την άμεση απόσυρση του σχεδίου Οργανογράμματος, το οποίο χαρακτηρίζουν «αθηνοκεντρικό γραφειοκρατικό τέρας».
- Την περιγραφή στο νέο Οργανόγραμμα όχι μόνο όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας αλλά και του συνόλου των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων Οργανισμών, τόσο στην Κεντρική όσο και στις Περιφερειακές του Υπηρεσίες. Διαφορετικά το ζήτημα του «πλεονάζοντος» προσωπικού που έχει ήδη τεθεί από την κυβέρνηση παραμένει ανοιχτό.
- Την παράταση του μεταβατικού διαστήματος της ενοποίησης μέχρι την ολοκλήρωση κάθε επιμέρους έργου και την εκπόνηση συγκεκριμένου συνολικού σχεδίου και χρονοδιαγράμματος, με ανάληψη της ευθύνης από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ.
- Τον άμεσο σχεδιασμό, την επαρκή χρηματοδότηση και τη στήριξη των υπηρεσιών για την απονομή όλων των συντάξεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
- Τη σύσταση και συγκρότηση Υπηρεσιακών Συμβουλίων και την αυστηρή τήρηση του Υπαλληλικού Κώδικα σε όλες τις τοποθετήσεις, μετακινήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις. Επιπλέον ζητούν κατάργηση κάθε ειδικής θεσμικής δυνατότητας παρέμβασης από τη μεριά του Υπουργείου στα ζητήματα του προσωπικού.
- Την ενίσχυση και ανανέωση της γερασμένης, σχεδόν ανύπαρκτης υλικοτεχνικής υποδομής και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
- Tην κατάργηση του ΤΜΕΔΕ και την ενσωμάτωση όλων των αρμοδιοτήτων του στον ΕΦΚΑ.