Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται «γιατρικό» στις πληγές που ανοίγουν τα μπλοκάκια

Διορθωτικές κινήσεις στις δηλώσεις για τα μπλοκάκια εξετάζουν στο υπ. Εργασίας. Δεν πρόκειται να αλλάξει ο νόμος, διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Τι φοβούνται οι βουλευτές, γιατί αντιδρά και το υπ. Οικονομικών.

Ζητείται «γιατρικό» στις πληγές που ανοίγουν τα μπλοκάκια

Έντονο προβληματισμό και σκέψεις για αλλαγές τουλάχιστον στο πρακτικό σκέλος, προκειμένου να γίνει αν είναι δυνατόν, πιο εύκολη η εφαρμογή του μέτρου, προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ή δύο εργοδότες.

Μέρα με τη μέρα και μετά από συνεχείς συσκέψεις με τους αρμόδιους παράγοντες στο υπουργείο Εργασίας αλλά και εκπροσώπων των ασφαλισμένων, διαπιστώνεται πως ακόμη και μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, η σχετική διάταξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις που εκφράζονται και από το υπουργείο Οικονομικών για το μαζικό κλείσιμο των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη πληγή στα έσοδα τόσο του Δημοσίου, όσο και του ΕΦΚΑ, ενώ πληθαίνουν οι ενστάσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με αρκετούς βουλευτές να φοβούνται νέο φιάσκο με τα μπλοκάκια, τύπου ΕΝΦΙΑ.

Η προβληματικότητα της διάταξης για τα μπλοκάκια είχε διαπιστωθεί και επισημανθεί από την πρώτη μέρα που ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016, που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου. Όσοι γνώριζαν από κοινωνική ασφάλιση είχαν προεξοφλήσει ότι στην πράξη η προσπάθεια επιμερισμού των εισφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με μπλοκάκι δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να διαρραγεί η επαγγελματική σχέση των δύο μερών. Αλλά και στο θέμα της παράλληλης απασχόλησης, είχε επισημανθεί ότι η επιβάρυνση στους μισθωτούς με ταυτόχρονη δεύτερη ασφάλιση, κυρίως στους νέους που μέχρι πρότινος είχαν απαλλαγή, θα είναι δυσβάσταχτη και θα επιφέρει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ήτοι αύξηση της εισροφοδιαφυγής και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Πλέον βέβαια, αν και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγών. “Τουλάχιστον όχι μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση” δηλώνουν όσοι γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρότι η επίμαχη πρόβλεψη της παραγράφου 9 του άρθρου 39, δεν ήταν μετά από απαίτηση των δανειστών.

Πλέον, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με φορείς και αναζητείται τρόπος εφαρμογής της διάταξης, με ανοικτό το ενδεχόμενο όχι αλλαγής του πλαισίου, αλλά της διαδικασίας, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη και προς όφελος του ασφαλισμένου.

Η πρώτη ημέρα ανάρτησης των ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ χαρακτηρίστηκε από τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης επισκεψημότητας που δεν μπόρεσε να αντέξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ η οποία έχει αναλάβει τον τεράστιο όγκο της διασταύρωσης των στοιχείων μεταξύ ΕΦΚΑ και TAXIS.

Το σοκ για χιλιάδες ασφαλισμένους ήταν μεγάλο, καθώς διαπίστωσαν ότι καλούνται να καταβάλλουν μηνιαίως, υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, με βάση εισοδήματα του 2015. Τα ειδοποιητήρια αφορούν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν 7.000 του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που το 2015 είχαν δηλώσει στην εφορία εισόδημα από μία μόνο δραστηριότητα. Τα υπόλοιπα θα δημοσιοποιούνται σιγά σιγά, αφού ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις με στόχο να αποφευχθούν τα λάθη στο ύψος των εισοδημάτων από παράλληλη απασχόληση. Μάλιστα, στελέχη του νέου υπερ-ταμείου κύριας ασφάλισης επισημαίνουν ότι όποια διαφορά προκύψει, θα διορθωθεί στα ειδοποιητήρια των επόμενων μηνών, και σίγουρα με την τελική εκκαθάριση που θα γίνει στο τέλος του 2017.

Άλλωστε, στα μέσα του 2017, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2016, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο συμψηφισμός. Ο οποίος ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες, σημαντικές στρεβλώσεις. Και αυτό γιατί υπάρχουν επαγγελματίες που το 2015 είχαν πολύ υψηλότερα εισοδήματα με αποτέλεσμα, όταν γίνει ο συμψηφισμός να υπάρξει σημαντική μείωση στα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Αντίστοιχα, αυτοί που το 2015 είχαν χαμηλότερα εισοδήματα απ’ ότι το 2016, θα κληθούν να καταβάλλουν στο τέλος του έτους υπέρογκες εισφορές. Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η σύγχυση και οι αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν τα έσοδα του υπερ-φορέα σε σημαντική υστέρηση, με δραματικές συνέπειες για το μέλλον των συντάξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v