Χρονιά αβεβαιότητας το 2017 στην πληροφορική

Το ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί και φέτος τόσο στα δημόσια έργα όσο και στη ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί τα έργα που «μοιράζονται» στα λόγια... μένουν από «λάστιχο». Τι λένε παράγοντες του κλάδου.

Χρονιά αβεβαιότητας το 2017 στην πληροφορική

Ως χρονιά αβεβαιότητας χαρακτηρίζουν το 2017 οι παράγοντες του κλάδου πληροφορικής, είτε οι εταιρείες τους επικεντρώνονται στα έργα του δημοσίου, είτε απευθύνονται στις μεγάλες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ο πρώτος λόγος αβεβαιότητας έγκειται στο πότε τελικά θα αρχίσουν να «τρέχουν» τα έργα του νέου ΕΣΠΑ, καθώς κανένας δεν μπορεί να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, αν και το «έτος-γέφυρα» μεταξύ του παλαιού και του νέου Προγράμματος ήταν… το 2016.

Και ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Γιάννης Ταφύλλης μπορεί μεν να θεωρεί θέμα κάποιων ημερών την έγκριση από την Κοινότητα του «πλαισίου αιρεσιμότητας» (προαπαιτούμενο για την εισροή κονδυλίων), ωστόσο θα πρέπει -όπως έγραφε και το Euro2day.gr σε χθεσινό του δημοσίευμα- να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος προσκλήσεων προς τους φορείς, υποβολής προγραμμάτων, αξιολογήσεων αυτών και συνέχεια ένταξής τους στο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, «όλα αυτά εμπεριέχουν απροσδιόριστο χρόνο και μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς εδώ και πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις μοιράζουν έργα-μαμούθ σε συνέδρια και σε πίτες, αλλά συνήθως τα περισσότερα… μένουν από λάστιχο».

Άλλος παράγοντας της αγοράς υποστηρίζει: «Εμείς στην εταιρεία μας δουλεύουμε πλέον με κύριο στόχο τα ιδιωτικά έργα και μόνο αν προκηρυχτεί κάποιο έργο -και φυσικά διαπιστώσουμε ότι έχει ενδιαφέρον-, τότε κοιτάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, λόγω καθυστερήσεων στις αναθέσεις και στη συνέχεια στις πληρωμές, θα γράψουμε ζημία ακόμη και στην περίπτωση που αναλάβουμε και υλοποιήσουμε το έργο. Το κακό είναι πως το 2016 πέρασε χωρίς δημόσια έργα και κάτι τέτοιο πιθανολογείται πως θα γίνει και φέτος. Φανταστείτε μάλιστα να γίνουν και εκλογές! Το κακό είναι πως ενώ στα λόγια οι πολιτικοί μιλούν για συναίνεση, στο κομμάτι της άντλησης κοινοτικών κονδυλίων και στην ανάγκη ταχείας αναδιοργάνωσης του δημοσίου, στην πράξη τα έργα καθυστερούν τουλάχιστον έξι μήνες, ακόμη και αν επανεκλεγεί το ίδιο κόμμα στην κυβέρνηση»…

Κλίμα αβεβαιότητας ωστόσο επικρατεί και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της Entersoft Αντώνη Κοτζαμανίδη στο Euro2day.gr: «Ζούμε στην Ελλάδα, όπου πολύ συχνά το εξωτερικό περιβάλλον μεταβάλλεται, οπότε οποιαδήποτε πρόβλεψη κινδυνεύει να διαψευσθεί από την πράξη. Μπορεί κάποιος να απαντήσει με βεβαιότητα για το αν θα τρέξουν τα έργα του ΕΣΠΑ, αν θα έχουμε εκλογές, ή αν θα δούμε σε επανάληψη τα κακά σενάρια προηγούμενων ετών;

Υπήρχαν χρονιές που η αγορά πληροφορικής έδειχνε να βρίσκει τους ρυθμούς της. Μια τέτοια χρονιά ήταν το 2011, αλλά δυστυχώς ακολούθησε το 2012. Το ίδιο επαναλήφθηκε το 2014, αλλά ακολούθησε το 2015. Το είδαμε και το 2016 και ελπίζω το 2017 να μην εξελιχθεί όπως το 2012 και το 2015. Άρα, αν δεν συμβεί κάτι που θα εντείνει την ήδη υψηλή αβεβαιότητα, νομίζω ότι η φετινή χρονιά θα κινηθεί ανοδικά».

Όλοι πάντως υποστηρίζουν πως η πληροφορική αποτελεί μονόδρομο για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση, αν η χώρα δεν υποστεί ένα τεχνολογικό σοκ. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο. Η κρίση είναι η τελευταία μας ευκαιρία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Αναστάσιος Τζήκας, ενώ το σύνολο των πολιτικών κομμάτων θεωρεί την πληροφορική σύμμαχο για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά γενικότερα και για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, σε μια χώρα που μπαίνουν συνεχώς νέοι φόροι και περικόπτονται κοινωνικές δαπάνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v