Πληροφορική: Αγώνας δρόμου για τα Κοινοτικά κονδύλια

Τι δήλωσαν κατά τη χθεσινή κοπή πίτας του ΣΕΠΕ πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες από τον κλάδο της πληροφορικής. Θέμα λίγων ημερών η έγκριση του φακέλου για την «αιρεσιμότητα» που είναι προαπαιτούμενο για την εισροή Κοινοτικών κονδυλίων.

Πληροφορική: Αγώνας δρόμου για τα Κοινοτικά κονδύλια

To πρώτο βήμα για την χρηματοδότηση έργων πληροφορικής από την Κοινότητα έγινε, καθώς πριν από λίγες ημέρες εστάλη στην Ευρώπη ο ελληνικός φάκελος για την «αιρεσιμότητα» (η έγκρισή του αποτελεί προαπαιτούμενο για την εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων και αφορά τη σύσταση κεντρικής δομής που θα έχει την ευθύνη του ενιαίου σχεδιασμού για όλες τις δράσεις στο δημόσιο), δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Γιάννης Ταφύλλης κατά τη χθεσινή κοπή πίτας του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας).

Βέβαια, η αποστολή του φακέλου αποτελεί μόλις το πρώτο βήμα, καθώς πρώτα απ’ όλα απαιτείται η έγκρισή του (επικρατεί αισιοδοξία ότι θα γίνει δεκτός, «η αιρεσιμότητα επί της ουσίας έχει εκπληρωθεί και η τυπική έγκριση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ζήτημα λίγων ημερών», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ταφύλλης).

Επιπλέον, χρειάζεται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος που περιλαμβάνει την υποβολή προτάσεων (την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη πρόσκληση προς τους φορείς για υποβολή προτάσεων που θα κριθούν και αξιολογηθούν στα πλαίσια της νέας διαδικασίας), στη συνέχεια την αξιολόγησή τους και στο τέλος την ένταξή τους στο Πρόγραμμα. Εκτός αυτών, χρειάζεται να προχωρήσει παράλληλα και η περαιτέρω στελέχωση της Γενικής Γραμματίας Ψηφιακής Πολιτικής που υλοποιείται… σταδιακά.

Στελέχη της αγοράς πληροφορικής σχολίαζαν πως μπορεί η αποστολή του φακέλου να αποτελεί θετικό γεγονός, ωστόσο κανείς σήμερα δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το πότε τελικά τα έργα θα τρέξουν.

Αυτό ωστόσο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι, είναι η αναγκαιότητα προώθησης των έργων, που αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Αναστάσιος Τζήκας τόνισε πως «δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση, αν η χώρα δεν υποστεί ένα τεχνολογικό σοκ. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο. Η κρίση είναι η τελευταία μας ευκαιρία», συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων:

• Είναι θετικό που η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση του ΣΕΠΕ για τη δημιουργία υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και το ότι διαβλέπει κλίμα πολιτικής συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στο συγκεκριμένο μέτωπο.

• Οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου από παλαιότερες δεκαετίες συγκαταλέγονταν σε υψηλά επίπεδα διεθνώς, ενώ σήμερα πολλές επιχειρήσεις «βλέπουν» την παγκόσμια αγορά, παρά την οικονομική κρίση και την επιβολή των capital controls.

Από την πλευρά της, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε την αναγκαιότητα της πληροφορικής για ένα σύγχρονο, ευέλικτο κράτος, που θα μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, προέβλεψε πως μέχρι το τέλος του έτους (μέσα από ψηφιακά οργανογράμματα, ψηφιακή υπογραφή, ψηφιακή διαχείριση εγγράφων) θα έχουν αποτυπωθεί τα πρώτα εμφανή σημάδια.

Η τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου δήλωσε τη στήριξή της στην ιδιωτική πρωτοβουλία και σε όποιες προσπάθειες κινούνται προς τον εκσυγχρονισμό του κράτους, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε πως η πληροφορική θα μπορούσε να λειτουργήσει ως όχημα μείωσης των δημοσίων δαπανών, μέσα και από τον περιορισμό των εργαζομένων στο κράτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v