Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληρωμές μισθών με κουπόνια και... κάρτες βάζουν σε συναγερμό τον ΕΦΚΑ

Τρέχουν να προλάβουν στον ΕΦΚΑ, την ίδια στιγμή που εταιρείες εφευρίσκουν νέους τρόπους εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής. Πώς γλιτώνουν τις εισφορές, με κουπόνια και προπληρωμένες κάρτες μέσω Βουλγαρίας.

Πληρωμές μισθών με κουπόνια και... κάρτες βάζουν σε συναγερμό τον ΕΦΚΑ

Με κουπόνια και προπληρωμένες κάρτες μέσω... Βουλγαρίας αποφεύγουν την πληρωμή εισφορών στον ΕΦΚΑ δεκάδες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που η διοίκηση του Ταμείου δίνει μάχη με τον χρόνο για να καταφέρει να αποστείλει τα ειδοποιητήρια και να εισπράξει εισφορές από το 1,4 εκατ. ασφαλισμένους-αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Διαπιστώνοντας τις παράνομες πρακτικές εταιρειών πώλησης κουπονιών (voucher), η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) ζητεί την άμεση παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καθώς πρόκειται για εταιρείες που προτρέπουν, ακόμα και μεγάλες εργοδότριες επιχειρήσεις, να αντικαθιστούν παρανόμως μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ.

Αν και ο προφανής λόγος, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι η εισφοροαποφυγή, οι εταιρείες αυτές υποστηρίζουν ότι με τις πρακτικές τους στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους.

Η ΟΙΥΕ επισημαίνει ότι την ίδια και σημαντικότερη ευθύνη έναντι του νόμου έχουν οι εταιρείες που δέχονται να κάνουν χρήση αυτών των κουπονιών, καθώς στην πραγματικότητα υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, κ.λπ.), υποχρεώνοντας τους εργαζομένους τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών, για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια «δεύτερη νέα μόδα», μετά τις προσλήψεις Βουλγαρίας και τις προπληρωμένες κάρτες «μισθοδοσίας» Βουλγαρίας και Κύπρου.

Όπως αναφέρουν συνδικαλιστικά στελέχη, η «μόδα» αυτά περιλαμβάνει βουλγαρικές και κυπριακές προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες, για εργαζόμενους οι οποίοι ενώ απασχολούνται στη χώρα μας, εμφανίζονται να έχουν προσληφθεί στη Βουλγαρία.

Εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου, ιδρύουν εταιρείες στη γείτονα χώρα, προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους με έδρα το εξωτερικό, ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία και απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα. Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με prepaid cards και έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιώνονται, αφού δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα.

Την ίδια στιγμή, από καθυστέρηση σε καθυστέρηση οδηγείται η αποστολή ειδοποιητηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ενδεικτικό της πολυπλοκότητας του νέου συστήματος αλλά και των ασαφειών που διαπιστώνονται στην πράξη.

Πλέον, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, ο στόχος που τίθεται από τη διοίκηση του νέου υπερταμείου είναι να ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξει και η ειδική εφαρμογή για άμεση ενημέρωση, μέσω της ιστοσελίδας του υπερταμείου (www.efka.gov.gr). Εφόσον αυτό επιτευχθεί, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους.

Σημαντικό πρόβλημα εκτιμάται ότι θα υπάρξει με την παράλληλη απασχόληση, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος. Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκτιμούν ότι θα υπάρξει παράταση στις πληρωμές, μέχρι το σύστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Επισημαίνουν δε, ότι τα πρώτα ειδοποιητήρια θα καταγράφουν τις εισφορές τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Φεβρουαρίου. Άλλωστε, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα ειδοποιητήρια δεν θα αποστέλλονται συνέχεια.

Η ενημέρωση θα γίνεται ηλεκτρονικά και η πληρωμή θα γίνεται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού μέσω του διακριτού κωδικού εντολής 25 ψηφίων.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι με το νέο σύστημα προωθείται μία μορφή ασφαλιστικής φορολόγησης του εισοδήματος, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές θα προκύπτουν από τα εκκαθαρισμένα εισοδήματα των υπόχρεων (διασύνδεση με εισόδημα) και δεν θα καθορίζονται με βάση τα έτη ασφάλισης.

Από την πλευρά της, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, μετά από ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνει πως οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι εκτός πεδίου εφαρμογής της παραγράφου 9 του άρθρου 39 για τους απασχολούμενους σε έως δύο εργοδότες, καθώς δεν εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v