Στις 6 Φεβρουαρίου ξεκινά η μάχη για τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς εκείνη την ημέρα αναμένεται να καταθέσει ο ΟΤΕ τον κατάλογο με τις περιοχές στις οποίες θα αναπτύξει ή θα αναβαθμίσει το δίκτυό του με βάση την τεχνολογία vectoring που επιτρέπει ταχύτητες πρόσβασης μέχρι 100 Mbps με βάση το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού.
Με βάση τον κανονισμό για το vectoring που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο ΟΤΕ δεσμεύεται να καλύψει το 80% των συγκεκριμένων περιοχών. Θα ακολουθήσει η υποβολή αντίστοιχου καταλόγου από τις Vodafone και Wind για τηλεπικοινωνιακούς κόμβους που θα βρίσκονται εκτός της λίστας ΟΤΕ. Οι δύο εταιρείες, που έχουν αποφασίσει να «μοιραστούν» περιοχές ώστε να μην υπάρξει αλληλοκάλυψη, θα έχουν υποχρέωση εντός περίπου 2,5 ετών να έχουν καλύψει το 40% των συγκεκριμένων περιοχών. Για τις περιοχές που θα είναι στα αζήτητα θα υπάρξει τρίτος γύρος και θα μπορούν να τις διεκδικήσουν τόσο ο ΟΤΕ, όσο και οι ανταγωνιστές του.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ανακοινώσει συνολικές επενδύσεις άνω των δύο δισ. για τα επόμενα χρόνια και μένει να εξακριβωθεί αν θα τις υλοποιήσουν με τους ρυθμούς που χρειάζεται ώστε να καλύψει η Ελλάδα την απόσταση που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στον ΟΤΕ υποστηρίζουν πως "μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις του ομίλου στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη εξαγγείλει για την επόμενη τετραετία επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ, παραμένοντας με διαφορά ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες". Επενδύσεις ύψους 500.000.000 ευρώ έχει εξαγγείλει η Vodafone Ελλάδος, με επίκεντρο την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, ενώ άλλα τόσο έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να επενδύσει η Wind Hellas μέχρι το 2020.
Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της Forthnet είχε ταχθεί κατά του μοντέλου ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς και του κανονισμού για το vectoring. Αλλά και η κυβέρνηση, μέσω του γενικού γραμματέα τηλεπικοινωνιών Βασίλη Μαγκλάρα, έχει υποστηρίξει πως αναζητεί μοντέλο για την ανάπτυξη των υποδομών νέας γενιάς στην Ελλάδα, με τη συνεργασία και ιδιωτών. Επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες του κ. Μαγκλάρα είχε εκφράσει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Δημήτρης Τσαμάκης.
Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών θεωρούν, όμως, πως δεν είναι άσκοπη η αναζήτηση (από πλευράς κυβέρνησης) μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. Ειδικά όταν η Ελλάδα δυσκολεύεται να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις και όταν οι ταχύτητες που προσφέρει το vectoring (σε αυτή τη φάση τουλάχιστον) απέχουν από τους φιλόδοξους στόχους της Κομισιόν.
Οσοι θεωρούν επαρκές το σημερινό μοντέλο τονίζουν πως με τις επενδύσεις των τριών παρόχων (ΟΤΕ, Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas) μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με βάση τις προβλέψεις του κανονισμού για το vectoring η πρώτη φάση των επενδύσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019. Σύμφωνα με τους στόχους της Κομισιόν μέχρι το 2020 το 50% των νοικοκυριών σε κάθε κράτος - μέλος πρέπει να έχει δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο με ταχύτητα 100 Mbps, ενώ το σύνολο των νοικοκυριών να μπορεί να συνδεθεί με ταχύτητα 30 Mbps. Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στους ουραγούς της Ε.Ε. με βάση την ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο.