Ιδιωτικοποιήσεις χωρίς... ΤΑΙΠΕΔ θέλουν στην κυβέρνηση

Υπό συζήτηση τα περιουσιακά στοιχεία που θα διατηρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, λένε στην κυβέρνηση. Χωρίς κάλυψη το Ταμείο, από παράταση σε παράταση οι διαγωνισμοί. Οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, ο ΟΛΘ και το νέο υπερταμείο.

Ιδιωτικοποιήσεις χωρίς... ΤΑΙΠΕΔ θέλουν στην κυβέρνηση

Να μεταφέρουν στο νέο υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΕΣΠ ΑΕ) τις συμμετοχές που έχει σήμερα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σε σειρά ενεργειακών και άλλων ΔΕΚΟ, συζητούν στην κυβέρνηση με τους δανειστές.

Όπως υποστήριζαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία, οι συμμετοχές που θα διατηρήσει το ΤΑΙΠΕΔ είναι «υπό συζήτηση». Γι’ αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί και το επικαιροποιημένο «Στρατηγικό Σχέδιο» (Asset Development Plan - ADP) του τελευταίου.

Όλα δείχνουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι να «ξεδοντιάσει» πλήρως το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είχε βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Επιπλέον, μέσω της μεταφοράς στο υπερταμείο θεωρούν πως οι κρατικές συμμετοχές θα αξιοποιηθούν σε βάθος χρόνου, χωρίς τη σπουδή που εμφανιζόταν να δείχνει τα τελευταία χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ. Το τελευταίο έχει ούτως ή άλλως μείνει με το μισό Διοικητικό Συμβούλιο και, κυρίως, χωρίς επαρκή πολιτική κάλυψη. Επιπλέον, οι διαγωνισμοί που προωθεί πάνε από παράταση σε παράταση, ακόμα και αν πρόκειται για το μικρότερο ακίνητο. Χθες έγινε γνωστό πως οδεύει προς δίμηνη παράταση και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας Πύλου, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ), δηλαδή της πώλησης του ποσοστού που έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ. Χθες, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε πως η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει μόνο την πρόσληψη συμβούλων οι οποίοι θα προτείνουν μεθόδους αξιοποίησης του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο (και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) στις τρεις εταιρείες. «Δεν προβλέπει ποιος, πότε και πώς θα κάνει την αξιοποίηση», υποστήριζε, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η κουβέντα για το ποιες συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ θα μεταφερθούν στο υπερταμείο.

Στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση αποδίδουν όσοι παρακολουθούν τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά άλλων κρατικών εταιρειών στο υπερταμείο. Από το τρίτο μνημόνιο προβλέπεται πως όλες οι κρατικές εταιρείες θα μεταφερθούν στην υπό ίδρυση ΕΔΗΣ ΑΕ, η οποία αποτελεί θυγατρική της ΕΕΣΠ. Όλα δείχνουν πως στην ΕΔΗΣ θα μεταφερθούν και οι συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ σε κρατικές επιχειρήσεις, ή τουλάχιστον αυτό συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Σημειώνεται πως με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, η διάρκεια του ταμείου είναι εξαετής, δηλαδή μέχρι την 1η Ιουλίου 2017. Βέβαια στον ίδιο νόμο προβλέπεται πως «με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η διάρκεια αυτή μπορεί να παρατείνεται, εφόσον ο σκοπός του ταμείου δεν έχει εκπληρωθεί».

Ο σκοπός του ταμείου σαφώς και δεν θα έχει εκπληρωθεί μέχρι τότε, με δεδομένες τις μεγάλες εκκρεμότητες. Η κυβέρνηση επιδιώκει όμως να διατηρήσει το ΤΑΙΠΕΔ μόνο τους διαγωνισμούς που έχει ξεκινήσει και να μεταφερθούν στο υπερταμείο οι συμμετοχές για τις οποίες δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία αξιοποίησης.

Χαρακτηριστικά της κυβερνητικής στάσης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και της αμφισβήτησης του μοντέλου προώθησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ είναι όσα συμβαίνουν με τον διαγωνισμό πώλησης του ΟΛΘ. Παρά τις διαρροές του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τις οποίες θα υποβληθούν προσφορές στις 14 Φεβρουαρίου, όλα δείχνουν πως πάμε για νέα παράταση. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, δηλαδή πριν από τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ είναι άγνωστο πόσοι εκ των οκτώ υποψηφίων διατηρούν το ενδιαφέρον τους.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο νέος διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος αποτελεί μια ακόμα εκκρεμότητα της αξιολόγησης. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν ότι εξετάζεται η διατήρηση του 51% από το δημόσιο. Σημειώνεται πως στον προηγούμενο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, που ναυάγησε, πωλούνταν το 66% (ποσοστά 31% του ΤΑΙΠΕΔ και 35% των Ελληνικών Πετρελαίων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v