Γρίφος παραμένει για τους ειδικούς ο τρόπος που θα πετύχει το υπουργείο Εργασίας να αναγκάσει τους εργοδότες να καλύπτουν την εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση εργαζόμενου που αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και να μη μετακυλίσουν τελικά το βάρος στον μισθό του εργαζόμενου.
Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα διασφαλίζεται κι ο εργοδότης ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερες από δύο δουλειές με μπλοκάκι.
Στο υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν να εκδώσουν ακόμη και σήμερα τη σχετική εγκύκλιο, με τα προβλήματα να πληθαίνουν αντί να μειώνονται. Πρόθεση πάντως του υπουργείου είναι να εμπλέξει στην υπόθεση και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε οι επιθεωρητές να ελέγχουν τους εργοδότες που απασχολούν «μπλοκάκια».
«Κλειδί» στην όλη διαδικασία θεωρείται η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αναγγελίες συμβάσεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι η δημιουργία της πλατφόρμας προσκρούει σε νομικά και πρακτικά θέματα, ενώ επισημαίνουν ότι θα πρέπει ρητώς και σαφώς να προσδιοριστούν τα είδη των συμβάσεων που θα αναγγέλλονται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμη κι αν η εγκύκλιος εκδοθεί τελικά σήμερα, τα προβλήματα θα λυθούν μόνο όταν η συγκεκριμένη πλατφόρμα τεθεί σε εφαρμογή.
Στο μεσοδιάστημα, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια θα βρίσκονται στον αέρα.
Έγκριτοι νομικοί εκτιμούν ότι θα έπρεπε το υπουργείο να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση μιας νέας σχέσης εργασίας, της “διαρκούς σχέσης παροχής υπηρεσιών”, που βρίσκεται μεταξύ της μισθωτής εξαρτημένης εργασίας και της παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.
Μόνον έτσι θα μπορούσε να υποχρεώσει τους εργοδότες να υπογράφουν τις συγκεκριμένες συμβάσεις, προκειμένου να καλύπτουν την εργοδοτική εισφορά (13,33% για κύρια ασφάλιση). Και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις υφίσταται κρυπτόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή ο εργαζόμενος έχει αποδεχθεί (πιθανότατα έχει πιεστεί ή έχει επιλέξει εάν έχει και μισθωτή απασχόληση) να εργάζεται με μπλοκάκι, παρότι διέπεται από τις εργασιακές σχέσεις του υπαλλήλου.
Γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων, “οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά)”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου, ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλλει τα 2/3 των εισφορών, και μόλις το 1/3 των εισφορών θα καλύπτεται από τους ίδιους.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές κατανέμονται κατά 6,67% σε βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,33% σε βάρος των εργοδοτών.
Χθες, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο, αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλλουν εισφορές για ΟΑΕΔ, ανεργία κ.λπ., όπως ισχύει για τους υπόλοιπους μισθωτούς, και ξεκαθάρισε ότι αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι, δεν θα καταβάλλει εισφορές για αυτό, με βάση το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα.
Στον αντίποδα, επανέλαβε ότι όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε πάνω από 3 «πελάτες», θα καταβάλλουν σε μηνιαία βάση εισφορές. Εάν για κάποιο μήνα δεν εμφανίσουν εισόδημα, ή το εισόδημά τους είναι κατώτερο των 586 ευρώ, ή σε περίπτωση επιχειρήσεων εμφανίσουν ζημίες, οι εισφορές 26,95% θα υπολογίζονται βάσει του κατώτερου ασφαλιστέου εισοδήματος και θα αγγίζουν τα 157,9 ευρώ τον μήνα (κατώτερη εισφορά για κύρια ασφάλιση και υγεία).
Όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι θα ωφεληθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος και επανέλαβε ότι πολύ σύντομα το νέο ΔΣ του ΕΦΚΑ, που ορίστηκε με Διοικητή τον Θ. Μπακαλέξη και υποδιοικητές τους Δ. Τσακίρη και Λ. Σέμπο, θα διευκολύνει όσους δικηγόρους ή μηχανικούς έχουν χάσει ρυθμίσεις, ενώ ανέφερε ότι θα δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις στις εισφορές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αν προκύπτουν αλλαγές στα εισοδήματα μετά από ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσανατολίζεται και στην αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) να διενεργεί ελέγχους σε εργοδότες-επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι.
Με προφανή στόχο την αντιμετώπιση της αδήλωτης αλλά και της υπο-δηλωμένης εργασίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνεργασία με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ Νάσο Ηλιόπουλο αναζητούν λύση και στο θέμα που προέκυψε με τα δελτία παροχής υπηρεσιών.
Έτσι, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τους εργαζόμενους με δελτίο που έχουν έως δύο εργοδότες και να υποχρεώσουν τους δεύτερους να καλύπτουν το μέρος των εργοδοτικών εισφορών που τους αντιστοιχεί, σχεδιάζουν τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των επιθεωρητών να ελέγχουν και τις συγκεκριμένες σχέσεις εργασίας. Εργαλείο για αυτό θα είναι η νέα πλατφόρμα που σχεδιάζεται, στην οποία θα πρέπει να δηλώνονται οι συμβάσεις μεταξύ των δύο μερών, ώστε στη συνέχεια να διενεργούνται οι αναγκαίοι έλεγχοι.
Παράλληλα, το ΣΕΠΕ σχεδιάζει δέσμη μέτρων για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που κινείται στα επίπεδα του 20%. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του Ιανουαρίου και το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα για στοχευμένους ελέγχους με προτεραιότητα σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας.
Επίσης, σχεδιάζεται η κλιμάκωση των προστίμων, με βάση τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη, ενσωματώνοντας κίνητρα για τον εργαζόμενο, ώστε να φτάνει ευκολότερα στην καταγγελία. Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Αχτσιόγλου, το σύνολο των προστίμων θα οδηγείται στο ασφαλιστικό σύστημα.