Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο παιχνίδι των ιδιωτικοποιήσεων (και) οι ενεργειακές ΔΕΚΟ

Πωλήσεις, διόδια και μεταφορές περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Υπερταμείο προβλέπει η συμφωνία που χτίζεται με τους δανειστές. Οι κινήσεις σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Διαγωνισμός για το Ελ. Βενιζέλος. Υπό εξέταση και οι στόχοι για τα έσοδα των επόμενων ετών.

Στο παιχνίδι των ιδιωτικοποιήσεων (και) οι ενεργειακές ΔΕΚΟ

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ, ακόμα και αν χρειάζονται νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η άμεση έναρξη διαδικασιών επιλογής συμβούλων για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ μεταξύ των οποίων τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και το 5% του ΟΤΕ, η κατασκευή και λειτουργία έξι σταθμών διοδίων (Βενέτικο, Θεσσαλονίκη, Αλιάκμονας, Ασπροβάλτα, Καβάλα και Στρυμονικό) στην Εγνατία Οδό και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το Ελληνικό μέχρι τον Ιούνιο του 2017 περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στο κείμενο αναφέρεται, επίσης, πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή της νομοθεσίας για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (μολονότι ψηφίστηκε πρόσφατα) με βάση και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να ξεκινήσει διαγωνισμό πώλησης του 30% που κατέχει στην "Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών" (ΔΑΑ) η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα.

Ειδικά για την Εγνατία Οδό αναφέρεται, επίσης, πως θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα προβλέπουν πως οι σταθμοί διοδίων τίθενται σε λειτουργία αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, ενώ θα εγκριθεί και η νέα πολιτική διοδίων.

Οσο για τους στόχους εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίοι φαίνεται πως βρίσκονται ακόμα προς επεξεργασία, στο κείμενο αναφέρεται πως τα έσοδα θα φτάσουν τα 2,5 δισ. για το 2016, εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε. Από το ίδιο κείμενο προκύπτει πάντως πως ο στόχος για την τριετία 2016 - 2018 φτάνει τα 5,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται, επίσης, να προχωρήσει το σημερινό σχέδιο αξιοποίησης όλων των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ στις 31/12/2014 το οποίο θα επικαιροποιηθεί με βάση τη νέα συμφωνία.

Για το υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ - ΕΕΣΠ) προβλέπονταν αρχικά πως ο κανονισμός λειτουργίας θα ήταν έτοιμος τον Οκτώβριο. Συμφωνήθηκε ως προαπαιτούμενο πως ο συγκεκριμένος κανονισμός θα προβλέπει πως τα κριτήρια επιλογής του διοικητικού συμβουλίου θα καθοριστούν αποκλειστικά από το περίφημο Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου.

Το Εποπτικό Συμβούλιο θα καθορίσει, επίσης, και την πολιτική αμοιβών με όρους αγοράς. Προαπαιτούμενο της επόμενης δόσης είναι η επιλογή του διοκητικού συμβουλίου της ΕΕΣΠ ΑΕ, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο θα επιλεγούν τα Δ.Σ. των άλλων θυγατρικών (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΔΗΣ, ΕΤΑΔ). Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ καλείται άμεσα να αποφασίσει ποια λιμάνια ή μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια θα αξιοποιήσει ώστε να μεταφέρει τα υπόλοιπα στο υπερταμείο.

Στο κείμενο επαναλαμβάνεται πως για τα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο (ΔΕΚΟ και ακίνητα) θα υπάρξουν εξαιρέσεις μόνο με βάση σαφείς προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν μεταξύ δημοσίου και δανειστών. 

Τελικά ούτε η ΕΑΣ γλιτώνει από το υπερταμείο, αφού στο κείμενο προβλέπεται η μεταβίβασή της τον Μάιο του 2017 με βάση και σχετική γνωμάτευση ανεξάρτητου συμβούλου ο οποίος θεώρησε πως μπορεί να μεταφερθεί στην ΕΕΣΠ ΑΕ χωρίς να απειλείται η ασφάλεια και άμυνα της Ελλάδας.

Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων (ΔΕΚΟ και ακίνητα) στο υπερταμείο θα γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v