«Η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε προχθες την προσδοκία του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποτυχία της αξιολόγησης - πτώση της κυβέρνησης - νίκη δική του - 4ο μνημόνιο. Πέραν τούτου, ουδέν». Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της διάψευσης των εκλογικών σεναρίων που επιχειρούν από χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού, με αφορμή τη σχετική αναφορά που έκανε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.
Το... "αλλά" προστίθεται στο ενδεχόμενο "να μην πάει τίποτα καλά" στη διαπραγμάτευση -ήτοι, να μην κλείσει η αξιολόγηση, να μην υπάρξει καμία απόφαση για το χρέος, να μην ενταχθεί η χώρα στην επόμενη φάση της ποσοτικής χαλάρωσης και να μην ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις και έξοδο στις αγορές.
"Μην ονειρεύονται... Κούγκι"
"Σ' αυτή την ακραία υπόθεση εργασίας, η απάντηση είναι ότι δεν θα παρακολουθήσουμε σιωπηλοί τo δράμα. Ο εκλογικός δρόμος θα είναι μονόδρομος αλλά το δίλημμα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό δεν θα αφορά... ποιο κόμμα θα διαπραγματευθεί καλύτερα ένα νέο μνημόνιο εντός ευρωζώνης", απαντά κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης.
Κατά τον ίδιον, μία τέτοια προοπτική έχει γίνει γνωστή στους εταίρους "τη στιγμή που έπρεπε", δηλαδή πριν ξεκινήσει επισήμως η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση.
Με άλλα λόγια, όπως σημειώνει, "δεν περίμενε ο πρωθυπουργός την 22α Νοεμβρίου για να στείλει εκλογικό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους" και, αντιστοίχως, "οι εταίροι δεν έχουν στείλει σήματα για... Κούγκι", όπως έδειξαν οι χθεσινές παρεμβάσεις των Μοσκοβισί-Ντάισελμπλουμ.
"Αλλιώς ο Τσίπρας δεν θα έδειχνε αποφασισμένος να κλείσει την αξιολόγηση εντός χρονικών ορίων και με λογικούς συμβιβασμούς", καταλήγει.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο μείζον θέμα των εργασιακών «η επαναφορά των κλαδικών/συλλογικών συμβάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη θέση, αλλά θα μπορούσαμε να δεχτούμε την εφαρμογή τους από το 2018».
Ο λόγος στους "εντός"
Εκλογικό "μήνυμα" εστάλη σε κάποιους; "Ναι, στις εγχώριες δυνάμεις που προσδιορίζονται 'απέναντι' από τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη και δεν επιθυμούν με τίποτα προσφυγή στις κάλπες -αυτή τη στιγμή, με όρους σύγκρουσης και σε κλίμα ακραίας πόλωσης", αναφέρουν άλλες πηγές. Εννοώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ενωση Κεντρώων αλλά και το ΚΚΕ.
Οι... κακές γλώσσες προσθέτουν στους αποδέκτες "και ορισμένους κυβερνητικούς βουλευτές", αν και οι πιο ψύχραιμοι επιμένουν: "Τα προαπαιτούμενα δεν θα είναι 'άγρια' και δεν θα φέρουν σε αδιέξοδο τους «153»"...
Περί πολιτικής αστάθειας
Αλλα κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν την "αίσθηση" (ή την πληροφόρηση...) ότι ούτε τα ευρωπαϊκά "κέντρα" επιθυμούν πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, λόγω των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία εντός του 2017 και, φυσικά, του ιταλικού δημοψηφίσματος στις 4 Δεκεμβρίου, που ενδέχεται να δρομολογήσει αρνητικές πολιτικές εξελίξεις, εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τον Ματέο Ρέντσι.
Η παραπάνω "αίσθηση" ενισχύει την αισιόδοξη κυβερνητική πρόβλεψη ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου -ή λίγο αργότερα, με όριο τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης του μήνα.
Σ' αυτή την περίπτωση, λένε, η κυβέρνηση «θα τρέξει» την ψήφιση των προαπαιτούμενων, ώστε η αξιολόγηση να κλείσει, επισήμως, τον Ιανουάριο και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη «στην επόμενη φάση της ποσοτικής χαλάρωσης».
Φοροελαφρύνσεις χωρίς απολύσεις...
Στο μεταξύ (και... εν αναμονή των καλών ειδήσεων), η κυβέρνηση βγάζει από τα συρτάρια δεσμεύσεις που απευθύνονται στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και αφαιρούν βέλη από τη φαρέτρα της ΝΔ.
Ως παράδειγμα, αναφέρεται η θέση που διατύπωσε προχθές (εκ νέου αλλά εμφατικά, αυτή τη φορά) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης για φορολογικές ελαφρύνσεις το 2019: «Αν η μείωση των πλεονασμάτων επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, τότε θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε ένα τριετές πρόγραμμα στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων, στήριξης των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η επισήμανση εν προκειμένω είναι ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα σχεδιαστούν χωρίς δυσάρεστα αντίμετρα, "όπως απολύσεις στο Δημόσιο", δίνοντας έτσι μία γεύση από την αντιπαράθεση που θα γίνει με τη ΝΔ -ανάλογη με την προχθεσινή που λάνσαρε ο κ. Τσίπρας γύρω από την κυβερνητική θέση για συλλογικές διαπραγματεύσεις έναντι των επιχειρησιακών που προκρίνει ο κ. Μητσοτάκης.
Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι ο επόμενος μήνας θα φέρει τις "καλές ειδήσεις" που θέλει η κυβέρνηση, "για να μην αρχίσει επεισοδιακά και απρόβλεπτα η νέα χρονιά"...